Партията на Слави Трифонов е първа политическа сила според на

...
Партията на Слави Трифонов е първа политическа сила според на
Коментари Харесай

Има такъв народ е първа политическа сила, но къде е Батко?

Партията на Слави Трифонов е първа политическа мощ съгласно на " Медиана ". ГЕРБ и Българска социалистическа партия са с съвсем равни шансове. Това звучи дори не толкоз социологически, колкото метафорично - занимавалите се с политическо противоборство един против различен си поделят второто място, а първото заема този, който носи вяра. Каквото и да значи това.

Какво тъкмо виждат в Слави Трифонов хората, които биха дали своят вот за него, си знаят единствено те. Трудно мога да се оправя с събитието, че той по този начин и не стъпи в Народното събрание. И че към момента не е направил нещата, за които провежда цялостен референдум. Нито пък прояви воля за държавно управление, когато въпреки всичко това се очакваше от него.

Ако в действителност се окаже първа политическа мощ през юли, " ИТН " евентуално още веднъж ще има опция да сформира държавно управление. Но в случай че и тогава се откаже, това би бил прекомерно явен знак, че или няма потенциал, или не гледа съществено на наличието си в политиката.

Съдейки по подбраните хора обаче, това надали ще стане тъкмо по този начин. Много по-вероятно е " ИТН " да влезе в някаква колаборация, с цел да направи устойчиво държавно управление. И това да стане без директното присъединяване на шоумена.

Впрочем, той неслучайно се скри и комуникира с аудиторията главно през обществените мрежи.  Стоейки някъде по-назад, Трифонов употребява до най-много визията, която в последно време сътвори за себе си - на водач, изравен против статуквото. А аудиторията от своя страна никак не се и пита по какъв начин работещ против статуквото човек може да бъде най-успешният български шоумен в последните 20 години.

Появявайки се персонално на политическата сцена обаче, Трифонов няма да бъде предпазен от въпроси, сходни на този. И дори още преди този момент можем да попитаме сходно на един от героите в шоуто му " Абе, къде е Батко? ", тъй като Батко нещо го няма.

Друг забавен щрих от изследването на " Медиана " са съвсем равните проценти, които имат партията и персонално Слави с леко изразен превес на водача, който има 29% поддръжка, а партията - 24%. Това приказва за отъждествяване, за партия от лидерски вид, което си е ясно през цялото време.

Този модел се оказва все по-работещ в България, като едно от забележимите изключения до неотдавна беше Българска социалистическа партия, само че и там нещата вървят към отъждествяване на партията с водача заради неявяване на други ярки фигури.

Ако върнем лентата малко обратно, ще си спомним, че и Национална движение „Симеон Втори" беше основана към Сакскобургготски, а пък ГЕРБ - към Борисов. Разбира се, множеството по-малки партии се нароиха единствено и само към водачите си, като множеството от тях станаха известни около участието си в други обединения или прелитането си около тях. Системата на демокрацията освен разрешава, само че даже изисква основаването на нови политически субекти, когато старите се трансформират в препъникамъни за развиването. И най-логичният път е те да бъдат създавани от хора, добили към този момент някаква известност.

Със Слави Трифонов обаче не е по този начин. Той има голяма персонална известност, която е добита преди излизането му на политическата сцена и която той се пробва да влага в политиката. За да бъде обаче този ход сполучлив, ще му се наложи да взе участие в калните битки откровено и персонално. Най-вече персонално.

 

Автор: Евелина Гечева

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР