Партията на президента на Франция Еманюел Макрон Франция, напред! претърпя

...
Партията на президента на Франция Еманюел Макрон Франция, напред! претърпя
Коментари Харесай

Нов удар по доверието към Макрон и въпросителни за управлението му

Партията на президента на Франция Еманюел Макрон " Франция, напред! " претърпя проваляне на частичните избори за горната камара на френския парламент. Вместо предстоящите 50 или даже 60 мандата от 170, те получават пределно скромните 23. Този крах слага под подозрение амбициозните проекти за конституционна промяна, която Макрон смяташе да организира, както и политическото бъдеще на самия президент, разяснява РИА Новости, представена от БГНЕС.
" Меденият месец " сред президента и публичното мнение приключи. Рейтингът на Макрон пада с рекордни за цялата история на Петата република темпове. Поражението на изборите в Сената значи, че конституционната промяна на Макрон е под въпрос. За президента това е въпрос на самоуважение. За разлика от политическите системи на другите страни, във Франция за сполучливо се смята единствено такова президентство, при което се внасят промени в конституцията. Това обаче е допустимо при поддръжката на три пети от всички депутати - парламентаристите от долната камара и сенаторите, които се събират на тържествено съвещание. Сама по себе си сходна процедура служи като доказателство за зрелостта на президента, в случай че той може да си обезпечи поддръжката на цялата ръководеща класа. Президенти, които не могат да създадат това, обичайно се смятат за слаби. Към тях се причислява и предшественикът на Макрон – Франсоа Оланд.
Той по този начин и не съумя да промени конституцията, въпреки че тържествено бе заречен да го направи. Сегашният държавен глава също пое такова заричане и то в двореца " Версай " пред сенатори и депутати, които бяха пристигнали, с цел да участват на речта му.
Конституционната промяна, препоръчана от Макрон, би разрешила да се избегне следният проблем във френската държавна система – участие на някогашни президенти в Конституционния съд. Бивши президенти, от време на време влезнали в ролята на разследвани след приключване на пълномощията им, не престават да заседават като съдии в най-високата юридическа инстанция на страната. Сега това желание на Макрон остава под огромна въпросителна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР