Партията на Еманюел Макрон се представи разочароващо на първия тур

...
Коментари Харесай

Макрон претърпя тежко поражение на местните избори

Партията на Еманюел Макрон се показа разочароващо на първия тур на районните избори в неделя. Основният съперник на френския президент за вота за държавен глава следващата година - водачът на крайната десница на Марин льо Пен, също реализира по-слабо от предстоящите резултати. Така двамата съществени противници на президентските избори наподобяват надалеч от пробивите, на които се надяваха като загрявка за вота следващата година.

Партията на Макрон въпреки всичко получава малко над 10% от вота и ще може да взе участие във втория тур другата седмица. " Демократична плесница за всички ни ", съобщи Орор Берже, народен представител от блока на президента. Формацията на Макрон " Република напред " не съществуваше при предходните районни избори през 2015 година и за първи път се явява на такива избори. Предполагаше се, че тя няма да се показа доста добре, само че неуспехът да бъде извоюван най-малко един район от първия тур надвиши тези упования. Миналия месец министър от партията съобщи: " Тези избори в никакъв случай не са положителни за партията във властта. Винаги те го отнасят. " Това, че претендентите на Макрон не завоюваха в нито един район е знак, че партията не е съумяла да построи поддръжка на локално равнище.

Големият победител на първия тур е обичайна консервативна партия " Републиканците " - съгласно анкета на Ipsos с най-малко 27%, следва Националният общ брой на льо Пен с 19%, блокът " Републиката напред " на Макрон има 11%, колкото Социалистическата партия и Зелените.
Рекордно ниска изборна интензивност
В първия тур на изборите беше регистрирана рекордно ниска изборна интензивност от към 34%, което значи, че близо 30 млн. души са решили да не гласоподават. Вотът в неделя съответства и с премахването на 8-месечния комендантски час, последното ограничаване от поредицата от ограничения поради ковид. На фона на идните след 10 месеца президентски избори, районните резултати се смятат за индикатор на националното въодушевление след продължителното затваряне на страната.

" Ниската интензивност алармира за рецесия на френската народна власт ", споделя източник на BBC. Гласува всеки трети французин, а какво е същинското мнение на масата, която си остана у дома в неделя, е неразбираемо. Още повече, че предизборното съревнование беше белязано от принуждение против политически водачи - самият Макрон получи пестник по време на посещаване в цех, и речи, отразяващи възходящите културни войни на Франция. " Виждаме възходяща поляризация на обществото и нападателни диспути ", споделя източник на The New York Times.
Удар за Льо Пен
Френските гласоподаватели нанесоха удар и на извънредно дясната партия, поставяйки завършек на очакванията на Марин Льо Пен да трансформира вота в трамплин за президентската конкуренция през 2022 година Партията е преди всичко в единствено един район. Това е внезапен спад по отношение на резултатите от първия тур на изборите през 2015 година, когато приключи преди всичко в шест региона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР