Партията на бившият вицепремиер Красимир Каракачанов ВМРО сезира Върховния административен

...
Партията на бившият вицепремиер Красимир Каракачанов ВМРО сезира Върховния административен
Коментари Харесай

ВМРО оспорва кандидатурата на Моасе за вицепрезидент

Партията на някогашният вицепремиер Красимир Каракачанов Вътрешна македонска революционна организация сезира Върховния административен съд (ВАС) с гледище да бъде анулирана регистрацията на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за присъединяване в президентските избори.

Според партията претендентът за вицепремиер Моасе не дава отговор на конституционните условия за поста.

" За нас от Вътрешна македонска революционна организация има нарушаване на член 93, ал.2 и член 94 от Конституцията на Република България. Според член 93 (2), " за президент може да бъде избиран български жител по рождение, навършил 40 години, който дава отговор на изискванията за избиране на депутат и е живял последните пет години в страната ", показват от Вътрешна македонска революционна организация, като тези условия важат и за претендента за вицепремиер.

Партията обаче се базира на " няколко изявленията на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо декларира, че от 2015 година не живее в България ". Формацията се базира и на изявление от 2018 година, в което Моасе споделя, че прекарва 1/3 от времето си в България.

От партията сами се базират и на тълкувателно решение на Конституционния съд от 2000 година " Български жител, претендент за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на член 93, алинея 2 от Конституцията, когато в действителност и трайно е обитавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора ".

" Всеки месец от тези пет години от лятото на 2015 г до октомври 2020 г аз прекарвах в България най-малко по две седмици, защото работата ми е била постоянно тук. Уточнявам: всеки месец по две седмици. Тук са децата ми, дребното ми останали родственици, тук заплащам осигуровките си. Не съм изпускала нищо от публичния, културния и политическия живот ", написа на 3 октомври самата Моасе при оповестяването на решението си да се кандидатира за вицепрезидент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР