Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев Български възход публикува

...
Партията на бившия служебен премиер Стефан Янев Български възход публикува
Коментари Харесай

От партията на Стефан Янев с позиция относно въвеждането на еврото в България

Партията на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев " Български напредък " разгласява позиция в която декларира, че въвеждането на еврото в България би трябвало да се отсрочи. По думите им всяко преждевременно решение в посока приемане на еврото в България, без нужните справедливи условия и предпоставки за това, крие големи опасности, които в условия на световна неустойчивост и нестабилност, могат да имат унищожителен резултат върху българската стопанска система и нашето общество.

Ето и цялата позиция без редакторска интервенция:

По мотив желанието датата за въвеждането на общата европейска валута да остане 1 януари 2024 година, ние, от " Български напредък ", ясно заявяваме своята позиция, че всяко преждевременно решение в посока приемане на еврото в България, без нужните справедливи условия и предпоставки за това, крие големи опасности, които в условия на световна неустойчивост и нестабилност, могат да имат унищожителен резултат върху българската стопанска система и нашето общество.

Аргументите ни в тази посока са следните:

1. Изправени сме пред предизвикването да управляваме поредност от рецесии, притежаващи сериозен капацитет да подкопаят нашата социално-икономическа и политическа непоклатимост. Намираме се в постпандемична конюнктура. Близо до границите ни се разпростира огромна война, която генерира неустановеност и непредвидимост, катализира световни инфлационни трендове, потиска икономическата интензивност и компрометира основни вериги на доставки. Във вътрешнополитически проект имаме нестабилна и неефективна управническа настройка, която е неспособна да взема решение значимите за обществото проблеми и на процедура сама по себе си предизвика неустойчивост и основава рецесии. Всеки един от тези фактори е с задоволителна тежест, с цел да ни накара да преразгледаме решението си за бързо присъединение към еврозоната, а всички вкупом - вършат това решение наложително.

2. Ниските равнища на приходите у нас основават отрицателни предпоставки за вземането на сходно решение. Те ще създадат понасянето на евентуалния инфлационен потрес, който съвсем несъмнено се чака след въвеждането на общата валута, още по-трудно и непрогнозируемо. Ние считаме, че с цел да избегнем този отрицателен резултат, приходите в България би трябвало да бъдат най-малко 75% от междинните европейски. В момента знаем, че България е измежду страните с най-ниски приходи.

3. От " Български напредък " сме уверени, че всяко едно значимо решение, касаещо ориста на цялата нация и засягащо фундаментално публичното ни развиване в вероятност, каквото е точно присъединението ни към еврозоната, следва като най-малко да бъде предмет на необятен публичен спор, на пълноценно публично разискване, в границите на което следва да бъдат чути позициите и терзанията на всички заинтригувани публични групи – бизнес, банков и финансов бранш, потребителски организации, неправителствен бранш и други.

Ние считаме, че вероятността на България за участие в еврозоната би трябвало да кореспондира със основаването на подобаващите предпоставки и условия в това отношение, а точно: да бъдат изпълнени всички условия за безпроблемното въвеждане на новата валута; да имаме резистентност и възходящо развиване на икономиката; да е налице публично единодушие. Не можем да чакаме, че решение, което е въведено императивно, е в положение да докара до позитивни резултати. Ето за какво ние се разгласяваме за отсрочване въвеждането на еврото.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР