Партията на бившия премиер на Израел Бенямин Нетаняху се класира

...
Партията на бившия премиер на Израел Бенямин Нетаняху се класира
Коментари Харесай

Партията на Нетаняху спечели първо място на изборите в Израел, според екзитпол

Партията на някогашния министър председател на Израел Бенямин Нетаняху се класира преди всичко на предварителните парламентарни избори, предадоха международните организации, като се позоваха на екзитпол на три израелски малките екрани. Според изследването " Ликуд " получава 30-31 места в 120-местния Кнесет.
 
На второ място е партията " Йеш Атид " на досегашния министър председател Яир Лапид, която има сред 22 и 24 места. Заедно със съдружниците си от религиозните и крайнодесните партии Нетаняху е на прага на реализиране на болшинство от 61 места в Народното събрание, демонстрират данните от екзитпола. А дружно със съдружниците си центристът Лапид ще завоюва общо 54 места.
 
Според данните от екзитпола крайнодесния съюз сред обединенията на Бецалел Смотрич и Итамар Бен Гвир е на трето място с 14-15 места. На четвърто място е десноцентристката групировка на Бени Ганц, която съгласно екзитпола получава 11-13 места.
Противно на предходните избори израелските арабски партии се показаха в този момент в три изборни листи - " Раам " на умерените, " Хадаш Таал " на всемирски среди и " Балад " на националистите. Първата от тях на Масур Абас, която поддържа отиващата си ръководеща коалиция на Лапид, съгласно екзитпола получава 5 места. Втората получава - 4 места, а третата нито едно.
 
В лявото пространство работническата партия " Авода " получава 5-6 места, а групировката " Мерец "   - 4-5 места. Ултраортодоксалните партии, които са съдружници на Нетаняху получават както следва - 10 места за " Шас " и 7 места за " Яхадут Ха Тора ".
 
Това бяха петите парламентарни избори за три години и половина в Израел, една политически разграничена страна, която мъчно съумява да сформира ръководещи обединения или пък да ги задържи дълго време на власт. Избирателната интензивност беше 71,3 %, което демонстрира, че израелците не са уморили от поредицата от избори през последните години. Това е най-високата изборна интензивност от 2015 година насам, отбелязва Българска телеграфна агенция.
 
Големият въпрос на предизборната бе дали Нетаняху ще се върне на власт. Той е бил министър председател 15 години, от които 12 поредни. Сега има съществени правосъдни проблеми. Според негови последователи той е жертва на лов на вещици, а съгласно съперниците му той е опасност за демокрацията, тъй като в случай че пристигна на власт ще извърши правосъдни промени, които ще прекратят правосъдните му несгоди.
 
Ако Нетаняху сформира държавно управление с естествените си съдружници, то ще  е най-крайното дясно държавно управление в страната, а договарянията с палестинците ще наподобяват немислими, което пък ще обтегне е връзките с Вашингтон. Окончателните публични резултати от изборите ще бъдат оповестени едвам по-късно през седмицата. Бившият министър председател на Израел Бенямин Нетаняху дефинира екзитпол данните, предвиждащи, че неговата партия " Ликуд " дружно с нейните съдружници ще получи ръководещо болшинство на изборите, създадени през днешния ден, като " добър старт ". Но Нетаняху въпреки всичко подсети, че това не са дефинитивни резултати от вота и ще би трябвало да се изчакат данните от преброяването на бюлетините.
 
" Имам опит, явявал съм се на няколко избори, би трябвало да изчакаме окончателните резултати, само че нашият път, този на " Ликуд ", сподели, че той е верният и ние сме покрай огромна победа ", съобщи Нетаняху. Той акцентира, че в случай че резултатите потвърдят данните от екзитпола той е подготвен да сформира национално държавно управление на всички жители на Израел.
 
След оповестяването на екзитпол данните палестинският министър председател Мохамед Щайе сподели, че " резултатите от парламентарните избори в Израел свидетелстват за напредък на екстремизма и на расизма в израелското общество, от който през годините страда палестинският народ. " Не си вършим никакви илюзии по отношение на обстоятелството, че израелските избори биха могли да произведат един сътрудник за мир ", добави министър председателят.
 
" Резултатите демонстрират, че Нетаняху има най-вече шансове да образува държавно управление с фашисти до себе си. Това ни тормози доста, тъй като това приказва за посоката, която  поема тази страна и за това какво да чакат палестинците, живеещи в тази страна ", съобщи пред Франс прес депутатката Аида Тума Сулейма от партията на израелските араби " Хадаш Таал ".
 
Израелският министър председател в оставка Яир Лапид  заяви, че ще изкача финалните резултати от изборите в Израел и увери, че няма да спре с политическата битка, предадоха международните организации. " Ще продължа да се боря Израел да бъде еврейска и демократична, демократична и прогресивна страна ", увери Лапид. " Нищо не е изгубено, би трябвало да се изчакат финалните резултати ", сподели той.
 
Ако Нетаняху не успее да сформира държавно управление, то евентуално избори ще има през март следващата година.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР