Партиите от управляващото мнозинство постигнаха съгласие относно акциза за бездимните

...
Партиите от управляващото мнозинство постигнаха съгласие относно акциза за бездимните
Коментари Харесай

Управляващата коалиция се разбра да преработи вдигането на акциза за електронните цигари

Партиите от ръководещото болшинство реализираха единодушие по отношение на акциза за бездимните тютюневи артикули (IQOS, по технология на Philip Morris), а законопроектът няма да бъде отдръпнат. Това стана ясно на брифинг в Народното събрание, на който ГЕРБ и " Обединени патриоти “ оповестиха детайлностите към възможните промени в закона, съобщи БГНЕС.
Намерението за повишение от 1 октомври тази година на акциза за бездимните цигари, който да се изравни с този на стандартните цигари, беше оповестено преди дни от ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Стоянова отхвърли тезата, че става въпрос за лобизъм и то в интерес на " Булгартабак ", като разгласи, че е " бюджетар " и грижата ѝ е единствено за държавния бюджет. Депутатът от ГЕРБ сподели, че от началото на годината поради по-ниския данък на IQOS били пропуснати 15 млн. лв. налози, а до края на годината щели да станат 30 млн. лв.. В същото време бездимните цигари бележат растеж в потреблението с 50% и пазарният им дял ставал 1,6%.
След като предлагането за повишение на акциза бе оповестено, една от партиите, влизащи в състава на " Обединени патриоти ", разгласи противоречие с него. От Вътрешна македонска революционна организация показаха, че предлагането не е в съгласие с тяхната парламентарна група и се позоваха на прецизната акцизна политика на Европейска комисия, която дава късмет на това ново произведение да способства за възстановяване на здравословното положение на европейските жители.
Законопроектът няма да бъде отдръпнат, само че отчитайки влошената връзка с сътрудниците си от Вътрешна македонска революционна организация, от ГЕРБ отсрочват разглеждането на предлагането в бюджетна комисия, с цел да се създадат по-задълбочени разбори.
" В страните от Европейски Съюз съотношението на данък за естествена цигара и за електронна цигара е 70% данък за електронната, 100% за естествената. Смятаме, че може би в тази посока ще бъде по-разумно да се разиска вид. Да стартираме с 50%, само че всичко това е една допустима догадка ", разгласи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Председателят на групата на " Обединени патриоти " Волен Сидеров разяснява, че повишението на акциза ще бъде изчислено от финансовите експерти, само че ще бъде комбинирано с това част от парите от него да отидат в помощ на хората с увреждания. От своя страна от Вътрешна македонска революционна организация благодариха за възобновения разговор в ръководещата коалиция и показаха убеденост, че ще бъде реализирано единодушие по този въпрос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР