Партиите от четворната коалиция отново се скараха - този път

...
Партиите от четворната коалиция отново се скараха - този път
Коментари Харесай

Нов сблъсък в коалицията заради неизпратените оръжия за Украйна |

Партиите от четворната коалиция още веднъж се скараха - този път поради хипотетичното изпращане на оръжия за Украйна.

Преди няколко дни оповестиха, че по време на визитата на секретаря по защита на САЩ Лойд Остин ще бъде поискано от България да изпрати на Украйна Противовъздушна отбрана. Тази теза бе подхваната от ГЕРБ, съгласно които, а държавното управление да вземе решение за изпращане на оръжия за украинската войска. Тази теза беше декларирана както през вчерашния ден, по този начин и през днешния ден на. Днес президентът Румен Радев се разгласи срещу военната поддръжка за Украйна и съобщи, че.

По-късно министър председателят Кирил Петков съобщи:

". "

Той изясни, че в случай че България изпрати оръжия за Украйна, то това решение ще се взима транспарантно посредством гласоподаване в Народното събрание, а не с разпореждане на Министерски съвет.

Въпреки това му изявление още веднъж се стигна до напрежение в Народното събрание.

Председателят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че парламентарната му група е " за " изпращането на оръжия за Украйна. По думите му това е належащо, с цел да може да се противодейства на съветските войски.

" Ние би трябвало да помогнем, в това число и с оръжие ", сподели той пред OFFNews.

По-рано през днешния ден Ивайло Мирчев разяснява във Facebook изявлението на президента Радев с думите: 

" Г-н президент, целият цивилизован свят към този момент изпраща муниции и въоръжение на Украйна. Нито една от тези страни не е въвлечена в бойни дейности. "

Той разяснява още, че спорът не е " просто война на Украйна, и ние сме в цивилизационна борба за света подобен, какъвто го познаваме ". Мирчев счита, че България тряба бързо да изпрати на Украйна муниции, оръжия, Противовъздушна отбрана и самолети. Тук той прави уточнението, че даването на самолети и Противовъздушна отбрана би трябвало да е против втора употреба изтребители от Съединени американски щати, както и против гаранции за защита на небето ни досега, в който това може да се прави от българската войска.

От " Продължаваме промяната " обявиха, че все още този въпрос не стои на дневен ред, защото няма такова подадено предложение в Народното събрание. От най-голямата парламентарна група обявиха, че позицията им подхожда на тази на правителството и на европейските сътрудници. 

От Българска социалистическа партия обаче са твърдо срещу изпращането на оръжия. Очаквано това е и повода за следващия конфликт в ръководещата коалиция.

" Тази теза не е на президента, тази теза е на Българска социалистическа партия и е изразявана доста ясно като алена линия. Можем да даваме филантропична помощ, нямаме срещу това, би трябвало да помогнем на украинците, само че даването на оръжия ни въвлича директно в спора ", сподели Александър Симов.

По думите му изпращането на оръжия е " най-лошото нещо, което може да се случи на България ".

" Българският народен интерес е да не заемаме страна в този спор ", акцентира соцдепутатът.

Симов разяснява, че въпросът би трябвало да бъде разискван на съдружно равнище. 

" Няма по какъв начин да отстъпим от позициите си. В политиката има червени линии, от които не би трябвало да се отстъпва " - така Симов отговори на въпрос на OFFNews дали е допустимо Българска социалистическа партия да отстъпи от позицията си.

От " Възраждане " предстоящо поддържаха Радев и обявиха, че в случай че България изпрати оръжия на Украйна, то тя ще се намеси във войната.

" Много се радваме да чуем същата теза от още едно място, освен от " Възраждане, само че и от президента ", сподели Николай Дренчев.

По думите му България е трябвало да заеме ролята на примирител и медиатор. Той съобщи, че страната и да желае няма никакво оръжие, което да изпрати в Украйна. Той изясни, че и дребното налични оръжия са остарели.

Дренчев добави, че утрешният митинг на " Възраждане " пред Министерството на защитата ще бъде кротичък. 

От Движение за права и свободи и Има Такъв Народ отхвърлиха коментар, а депутатите от ГЕРБ-СДС не бяха в Народното събрание поради проведения по-рано митинг в отбрана на Борисов. Въпреки неналичието на мнение на четвъртия съдружен сътрудник обаче е ясно, че външната политика на правителството по отношение на войната в Украйна, и по-конкретно изпращането на оръжия, са следващият подводен камък за обединението. Засега конфликтът е единствено по оста Демократична България - Българска социалистическа партия, а дали разногласието ще се трансформира в причина за управнически трус следва да забележим.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР