Паролите са пътят към всички онлайн регистрации независимо дали става

Паролите са пътят към всички онлайн регистрации независимо дали става ...

Защо вашата парола в интернет не е достатъчно сигурна и как да промените това.


Паролите са пътят към всички онлайн регистрации независимо дали става въпрос за мейл, социални мрежи, интернет магазини или стрийминг услуги. Въпреки че те са особено важни за присъствието на човек в дигиталния свят, не са много хората, замислящи се доколко сигурна е тяхната парола.

По думите на консултанта по киберсигурност Брус Маршал има много различни начини дадена парола да бъде разбита. Те включват т.нар. фишинг атаки, които карат потребителите да въведат паролата си в някой компрометиран сайт, например.

Маршал съветва да се използват само онлайн услуги на доставчици, които гарантират възможно най-голяма сигурност на информацията. Също така той казва, че трябва да се използват по-сложни и трудни за отгатване пароли.

На първо място те трябва да са колкото се може по-дълги. По думите на експертът 14 знака е минимумът за паролите. Също така той посочва, че в тях не трябва да се използват лични имена, рожденни дати или дори името на домашния любимец, което може да бъде открито лесно в Instagram, например.

Джефри Голдбърг от платформата 1Password обяснява, че усложняването на лесни и очаквани фрази с главни и малки букви, както и с числа, като например "PassWord1", не е достатъчно.

Има обаче друг риск с дългите и сложни пароли. Те са трудни за запомняне от потребителите и заради това те често са принудени да си ги записват някъде на хартия или пък да ги ползват за няколко различни акаунта. Това от своя страна означава, че ако бъде разбит един от тях, това ще се случи и с останалите.

Друга важна стъпка е паролите за даден сайт да се сменят често, но това също крие опасност от забравяне. Нещо повече, експертите посочват, че промяната на старата парола с добавянето само на една нова буква или цифра не гарантира сигурност.

Източник: money.bg