Парното и топлата вода в София ще поскъпнат извънредно от

...
Парното и топлата вода в София ще поскъпнат извънредно от
Коментари Харесай

Парното в София поскъпва извънредно с 39% от 1 януари 2023 г.

Парното и топлата вода в София ще нарастнат изключително от 1 януари 2023 година Това заяви ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов след края на откритото съвещание на регулатора, на което беше разисквано нарастване на цените на природния газ от септември. Досега цената на топлото се определяше един път годишно – на 1 юли. Но в този момент се постанова тя да бъде изменена още един път – от началото на идната година.
Иванов акцентира, че повишаването с 39 на 100 на парното в столицата през този отоплителен сезон е поради " извънредно неправилното прекратяване на пазарните механизми с прелюдия мораториум ", който след 6 месеца " заледяване на цените ", е довел по неминуем метод до повишение.

КЕВР ревизира топлофикационните сдружения за метода, по който са формирали пониженото Данък добавена стойност към изравнителните сметки за парно, добави Иванов. Припомняме, че омбудсманът изиска инспекция на сдруженията и от Националната организация по приходите, откакто получи сигнали, че в изравнителните сметки на софиянци е начислено Данък добавена стойност от 20 на 100, макар че то бе понижено на 9 на 100.
Според Иванов вследствие на инспекцията изравнителните сметки ще бъдат поправени и сумите, които би трябвало да заплащат столичани понижени.
" Прогнозната цена на природния газ ще е към 350 лв., което е нарастване към 17 % по отношение на цената за август ", съобщи изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева след съвещанието на КЕВР. Причината за желаното повишаване, което ще е по-голямо от в началото оповестеното от 6 на 100 за септември, е нараствания борсов показател, изясни Златева.

" Булгаргаз " извършва контракта към " Газпром " и всеки ден изпращаме поръчки за доставки, получаваме удостоверение за нулеви количества за идващия ден, диалозите са на политическо равнище, изясни тя. На този стадий сдружението извършва единствено в този момент съществуващия контракт. Банкови преводи не могат да се вършат, добави Златева.
Нужният за септември газ е обезпечен, уточни новият изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “. " Октомври имаме общите месечни количества по контракта с азерския снабдител, имаме обезпечен цялостен танкер, който е обезпечен от американския снабдител и в допълнение има пуснат аукцион за остатъчните количества на " Газов Хъб Балкан ", където се чака конкурентна цена ", добави Деница Златева.
Тя разясни, че за ноември се разисква по какъв начин да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни или за по-дълъг интервал. " Важно е да си обезпечи отоплителният сезон, което значи доставки до края на месец април. По предварителни планове към днешна дата се чака цените да бъдат по-ниски от оповестените за месец септември ", добави Златева.
 
Източник: " Труд "
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР