Пармезанът (или пармиджано-реджано, както го наричат в родната му Италия)

...
Пармезанът (или пармиджано-реджано, както го наричат в родната му Италия)
Коментари Харесай

Не изхвърляйте кората на пармезана

Пармезанът (или пармиджано-реджано, както го назовават в родната му Италия) е едно от най-популярните твърди сирена в света. Не можем да си представим паста без него, само че е и превъзходен овкусител за свежи салати и други ястия.

Единственото неприятно, обвързвано с него, е твърдата кора, която остава, откакто сме изразходвали вътрешността му. Както повеляват разпоредбите в cucina povera - " кухнята на бедните ", в която всяка част от продуктите се употребява и нищо не се хвърля, не хвърляме и кората на пармезана.

Супер богата на усет, тя може да се употребява по многочислени способи. Първият е предложен от Джейми Оливър - прибавяме остатъците от пармиджаното при приготвянето на бульон. Солта и млякото дават спомагателни усети, които по-късно може да употребяваме при приготвянето на ризото.

Шеф-готвачът на лондонския Big Mamma Group Филипо ла Гатута поучава да почистим кората от външната страна, по-късно да я нарежем на дребни късчета и да я употребяваме като мезе към вечерния си аперитив.
 Снимка 593456
 

Най-сигурният метод, по който може да оползотворим кората на пармезана, е да я нарежем на дребно и да я прибавим в сос. За паста, ястия с картофи или бобени, пармиджано сосът ще добави нужната доза умами
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР