Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд,

...
Парламентът закри окончателно Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд,
Коментари Харесай

НС закри окончателно специализираните съд и прокуратура


Парламентът закри дефинитивно Специализирания углавен съд, Апелативния профилиран углавен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура. Депутатите гласоподават на второ четене промени в Закона за правосъдната власт.

След освобождение от длъжността административен началник и заместител на административен началник, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора служба на арбитър, прокурор и следовател или остават на служба арбитър, прокурор или следовател в органа на правосъдната власт, в който са заемали длъжността административен началник, надлежно заместител на административен началник.

Народно събрание реши съдиите, прокурорите и следователите от профилираното правораздаване да се преназначават при изискванията и по реда на член 194, алинея 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на авансово осъществяване.

В 14-дневен период от обнародването на промените магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), в което да заявят своето предпочитание да бъдат възобновени на длъжността, която са заемали преди назначението си в профилираните съд или прокуратура.

В 30-дневен период от приключването на предходния период съдийската гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за откриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран углавен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран углавен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен профилиран углавен съд. При преназначаването ще се регистрира и степента на натовареност на съответния съд или поделение.

Също в 30-дневен период прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет приема решение за откриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната профилирана прокуратура. В една прокуратура се преназначават до една трета от прокурорите от закритата Специализирана прокуратура, надлежно от закритата Апелативна профилирана прокуратура, одобриха депутатите.

В един следствен отдел се преназначават до една трета от следователите от закрития следствен отдел на Специализирана прокуратура, реши още правната комисия.

От ГЕРБ-СДС попитаха по какъв начин се съчетава квотният принцип с натовареност на съда. Дани Каназирева разяснява, че с тези квоти ръководещите влизат в директно нарушаване на Конституцията и това ще стане ясно доста скоро. По думите й, от дълго време е отминало времето за наложително разселване. Тя изрази опасения, че магистратите могат да си създадат отказ. 

Мирослав Иванов ( " Продължаваме Промяната " ) уточни, че в Наказателния кодекс категорично са изброени хипотезите, при които може един арбитър да си направи отказ и това тук е политическо говорене. Делата, които са стартирани, ще продължат да се гледат от същия правосъден състав, сподели той и добави, че необразуваните каузи ще се гледат към този момент по места.

Гарантираме, че огромна част от съдиите и прокурорите ще останат в София, ще запазят своя сан и заплащане, разяснява Атанас Славов от " Демократична България ".

Петър Петров от " Възраждане " не се съгласи със специфичните условия за преназначаване на магистратите. Според него задачата е те да бъдат глобени за резултати от активността им, които не са се харесали на ръководещите. За делата от Наказателен кодекс има несменяемост на правосъдния състав, акцентира той. Петров е срещу " разселване на съдии по страната " без оглед на тяхната професионална подготовка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР