Парламентът задължи служебния кабинет в 7-дневен срок да внесе законопроектите,

...
Парламентът задължи служебния кабинет в 7-дневен срок да внесе законопроектите,
Коментари Харесай

Парламентът задължи служебния кабинет до 7 дни да внесе законопроектите по Плана за възстановяване

Парламентът задължи служебния кабинет в 7-дневен период да внесе законопроектите, свързани с настояването до Европейската комисия за второ заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност. Предложението пристигна от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и беше прието със 173 гласа " за ", 27 " срещу " и 17 " въздържал се ". В рамките на 14 дни пък вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов ще би трябвало да внесе обхватен разбор на риска по плана при прогнози данни към 31 декември т.г., взеха решение още депутатите. 

В претекстовете за решението се показва, че приемането на плануваните 19 законодателни промени за приемането на второто заплащане е единствено част от всички промени и ограничения, които следва да одобри Народното събрание. Отбелязва се още, че след второто заплащане има още седем такива против 258 амбициозни цели, свързани с провеждането на промени и осъществяване на инфраструктурни планове. Необходимо е незабавно пускане на всички предложения за финансиране от Националния проект за възобновяване и резистентност, с цел да се компенсира едногодишното забавяне и заплахата от загуба на средства, написа още в претекстовете. 

Дебатите по темата продължиха повече от два часа. 

Делян Добрев от ГЕРБ упрекна предходните ръководещи, че са забавили приемането на средства поради лобистки ползи в енергетиката.  " Появиха се два лобистки плана в областта на енергетиката. Това е повода да се забави проекта. Един милиард евро за акумулатори, 200-300 милиона евро за геотермална сила - неща, които бяха вкарани в проекта само от лобистки ползи, свързани съгласно мен, с комисионни ", сподели той. 

От " Възраждане " се оповестиха срещу Плана за възобновяване и устойчивост заради уговорката за закриване на въглищните централи, което заплашва енергийната ни сигурност. " Лишаването на България в този момент от тези ТЕЦ-ове и унищожаването им, без значение дали тук се водеше доскоро спор дали през 2023-та, или 2038-ма, или не знам си коя година, ще бъде една огромна капитална, стратегическа, геополитическа неточност на България ", на мнение е водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. 

От " Продължаваме промяната " отхвърлиха обвиняванията и приканиха тематиката да не се употребява като " политическа дъвка ".  " Очевидно четенето с схващане не ви е мощна страна, тъй като, в случай че бяхте прочели Плана за възобновяване и резистентност, щяхте да видите, че затваряне на мощ няма. Няма. Няма нито един мегават мощ в Маришкия басейн, който би трябвало да бъде изваден или затворен ", акцентира Асен Василев от " Продължаваме Промяната ".

" Този проект не би трябвало да се трансформира за следващ път в една политическа дъвка, която се заиграва със страховете на цялостен един район. Планът е единственият документ досега, публично контрактуван с Европейска комисия, който слага 2038 година като дата за затваряне на тези мощности ", добави  Радослав Рибарски от Политическа партия.  Той сложи въпроса за какво не са били поискани дерогации за азотни окиси, които би трябвало да са под 200 мг след 2025 година " Това е притеснително за българските въглищни централи, тези излъчвания не могат да бъдат реализирани със сегашните технологии. 2038 е годината, 40% е намаляването на въглеродните излъчвания ", добави той.

" Винаги сме твърдяли, че преходът би трябвало да бъде равномерен, обективен и да не заплашва по никакъв метод енергийната сигурност на страната. Ние извоювахме безсрочна дерогация за работа на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Що се отнася до парогазовата централа в проекта, този план е включен в границите на служебното държавно управление, в което министър на финансите е бил Асен Василев, а министър на стопанската система - Кирил Петков ", уточни някогашният енергиен министър в кабинета " Борисов 3 " Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. 

" Обсъждаме законопроектите, нужни за Плана за възобновяване и резистентност, чиято цел е да се осъществя интензивен екологичен и дигитален преход, а го обърнахме на спор какъв брой сме горди с въглищата и дървата си и това, че половин България се топли на въглища и дърва и създава ток от въглища. Наистина странна стана работата, в случай че това ни е мотив за национална горделивост, извинявайте нещо малко са ни сбъркани целите ", сподели Станислав Анастасов от Движение за права и свободи.

Започналите съвещания при президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за сформиране на държавно управление също станаха обект на мнения от страна на депутатите. От " Демократична България " обявиха подготвеност да реализират мандат във всички форми. От " Продължаваме промяната " бяха безапелационни, че няма да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС. От " Възраждане " прозряха, че няма да има държавно управление в този парламент. От " Български напредък "  изразиха надежда консултациите при президента да спомогнат за усилването на разговора сред парламентарните сили. А Българска социалистическа партия размишляваше, че при въпросните разговори с Радев ще направи всичко допустимо да се реши въпросът с бюджета.

" Ние по принцип сме подготвени да осъществяваме мандат във всички форми – като мандатоносител, и да подкрепим при условия, които ясно сме определили. Конкретно в тази обстановка готовността за третия мандат има смисъл да се разисква, откакто забележим по какъв начин се развият нещата с първия и втория. Това е сериозният метод ", отговори съпредседателят на " Демократична България "  Христо Иванов на въпрос дали обединението е подготвена да вземе третия мандат. По думите му след първия и втория мандат ще се види по-ясно съотношението сред партиите, техните сходства и разлики. " Определили сме три предпочитани тематики за нас, по които не виждаме смисъл да се беседва за отстъпки по тях ", добави той.

" Продължаваме Промяната " осъзнава голямата значимост на това да бъде формирано държавно управление, само че няма да поддържа държавно управление с първия мандат на ГЕРБ-СДС ", каза  зам.-председателят на ПГ " Продължаваме Промяната " Петър Куленски . Той подчерта, че съставянето на държавно управление е значимо предвид на законите, които би трябвало да се одобряват по Плана за възобновяване и резистентност, както и за Закона за държавния бюджет. Куленски напомни, че са оповестили 16 целта, по които ще работят в този парламент. " За нас е доста значимо да има бюджет за идната година, тъй че чакаме служебното държавно управление да понесе отговорност и да внесе в Народното събрание подобен бюджет, по който ние да работим ", добави депутатът.

Няма да има държавно управление в този парламент, счита водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.  По думите му това е станало ясно още при избора на ръководител на Народното събрание, за който мъчно се е намерило компромис. " Какво да приказваме оттук нататък за сформиране на кабинет, за формула на власт, която сплотява най-малко три, а най-вероятно и четири партии. Това на процедура е невъзможна задача в този парламент ", уточни той. Костадинов не чака при консултациите при президента да се реализира консенсус сред партиите и добави, че " Възраждане "  е подготвена да беседва с всеки, само че единствено за политики. 

Ако има структура, към която да се сплоти евентуално болшинство за държавно управление, тогава ще имаме небосвод за работа, съобщи водачът на " Български напредък "  Стефан Янев. Той се надява консултациите при президента да спомогнат за усилването на разговора. По думите му обаче Народното събрание е мястото, където разликите сред обединенията би трябвало да бъдат изгладени. 

" Аз съм уверен, че президентът, в диалозите с парламентарните групи за сформиране на кабинет, ще направи всичко допустимо да сътвори условия, тъй че да се реши въпросът с бюджета за идната година ", коментира  проф. Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България ". " Ние през вчерашния ден настояхме в пленарната зала, ще настояваме и в диалозите си при президента, в случай че обичат, сътрудниците от служебния кабинет да си изпълнят законовото обвързване и да внесат проектобюджета, с цел да можем ние да работим ", сподели той. 

И още, депутатите взеха решение да разделят правната комисия в Народното събрание на две непрекъснати комисии - Комисия по конституционни въпроси и Комисия по правни въпроси. Идеята пристигна от редиците на ГЕРБ-СДС, а предлагането беше признато единомислещо от народните представители. 

Петър Чобанов от Движение за права и свободи оглави Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. За заместник-председатели бяха определени Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев от " Продължаваме Промяната ", проф. Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България " и Владислав Панев от " Демократична България ". Съставът на комисията беше гласуван накуп с 225 гласа " за ", без " срещу " и " въздържал се ". Комисията се състои от 23-ма членове - шестима от ГЕРБ-СДС, петима от " Продължаваме Промяната ", четирима от Движение за права и свободи, трима от " Възраждане ", по двама от " Българска социалистическа партия за България " и " Демократична България " и един от " Българския напредък ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР