Парламентът задължи министърът на енергетиката да не преразпределя 425 млн.

...
Парламентът задължи министърът на енергетиката да не преразпределя 425 млн.
Коментари Харесай

Парламентът забрани да се пипат 425 млн. лева от парите на БЕХ

Парламентът задължи министърът на енергетиката да не преразпределя 425 млн. лв. от дивидента от облагата на Българския енергиен холдинг за предходната година, съобщи кореспондент на " Фокус "

Проектът на решение бе импортиран от Теменжука Петкова, Жечо Станков, Александър Ненков, Росица Кирова и Мария Белова от ГЕРБ-СДС. 

Той бе подсилен със 132 гласа " за ", 43 бяха " срещу ", а 12 се въздържаха. 

На енергийната комисия решението бе подкрепено с изключение на от ГЕРБ-СДС и от Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Единствените дали своят вот " срещу " бяха депутатите от ПП-ДБ. 

Причината за неговото внасяне бе, че в сряда кабинетът одобри решение на своето постоянно съвещание 100% от облагите на държавните предприятия и комерсиалните сдружения за 2023 година да бъде импортирана в интерес на страната. 

При дебатите Радослав Рибарски от ПП-ДБ съобщи, че сега се решавали проблемите на фонд " Енергийна сигурност ". Според него политиката на Финансовото министерство водело вярна политика в бранш " Енергетика ". 

Венко Сабрутев добави, че дивидентовата политика се дефинира от Министерския съвет и надлежно с приемането на това решение се нарушавали законите. 

Според Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС Асен Василев ще откри нужните средства за бюджета, без да " обезкръвява енергетиката ". Той сподели, че Василев трансформирал недостига в бюджета посредством енергетиката. 

Жечо Станков съобщи, че през последните години от българската енергетика са били изкарани 5,4 милиарда лв.. По думите му тези пари били отишли за зърно. 

Асен Василев разяснява, че БЕХ ще получи 800 млн. лв. от " Булгаргаз ", а държавното управление щяло да изкупи дълг, по който БЕХ не било несъмнено, че ще получи парите. Той сподели, че това било преливане на средства към Българския енергиен холдинг, а не неговото обекръвяване. 

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи съобщи, че парите, източени от енергетиката, били дадени за правене на обществени заплащания. По думите му това вдигнало инфлацията в страната. 

" До преди да дойдете вие, имах огромна вяра във вас, смятах, че ще обърнете цялата стопанска система и функционалностите на страната в един верен метод, вие дойдохте, обърнахте тъкмо назад. Казахте " Всичко да се направи с държавни средства ", съобщи Аталай. 

Асен Василев отговори, че нямало аргументи за терзания за положението на БЕХ. Финансовият министър добави, че през последните години вложенията в енергетиката също са били увеличени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР