Парламентът въведе електронна платформа за възлагане на обществени поръчки. Това

...
Парламентът въведе електронна платформа за възлагане на обществени поръчки. Това
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха да има електронна платформа за възлагане на обществени поръчки

Парламентът вкара електронна платформа за възлагане на публични поръчки. Това се случи откакто Народното събрание одобри на второ четене промени в Закона за публичните поръчки.

Съгласно признатите текстове възлагането на публични поръчки, в това число посредством динамична система за покупки, рамково съглашение и квалификационна система, се реализира с електронни средства посредством потребление на централизирана електронна платформа. В закона ясно е написано, че платформата обезпечава минимум опция за подготовка и издание на решенията, обявленията, и документите за публичните поръчки, подготовка и приемане на запитвания и даване на уточнения.

Според признатия закон минимум платформата би трябвало да обезпечи подготовка и изпращане на предложения, подготовка и подаване на заявки за присъединяване и предложения, оценяване на офертите, подписване на контракт, подготовка и подаване на поръчки по контракти, приемане и култивиране на електронни фактури, както и свързване със системи за електронно разплащане. Платформата е общодостъпна и съвместима с най-разпространените пазарни артикули на осведомителните и информационните технологии за необятна приложимост.

Депутатите разписаха и текстове, с които при открито планувано спиране във действието на платформата в деня, в който изтича период, обвързван с възлагането на публичната поръчка, съответният период се удължава. Централните органи за покупки могат да употребяват платформи за електронно възлагане, разнообразни от платформата при изискване, че е обезпечена техническа съгласуемост сред двете платформи. Измененията в Закона за публичните поръчки са свързани и с електронните фактури.

При разплащанията по договорите за публични поръчки възложителите са длъжни да одобряват и електронни фактури, при изискване, че тяхното наличие отговоря на условията от Закона за налог върху добавената стойност и на европейски стандарт за електронно фактуриране.

„ Българска социалистическа партия приема правилото за електронно възлагане на публични поръчки, само че не приема предлагането на ръководещите електронните документи да се съхраняват за избран интервал от време. Предлагаме те да бъдат съхранявани безсрочно, също като документите в Търговския указател, Регистър БУЛСТАТ, Имотния указател, Регистър на имуществените връзки сред съпрузите ". Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Пенчо Милков при разискването на платформата.

Той изясни, че с признатото предложение на ръководещите, след 5-тата година документите няма да бъдат обществено налични за обществото, а след 10-тата година въобще няма да се съхраняват. „ Това лимитира опцията на жителите при пораждане на разногласия по разкриване, възлагане и осъществяване на социална поръчка, да открият бързо действителните обстоятелства ", сподели още Милков.

Той акцентира, че предлагането на Българска социалистическа партия за безсрочно предпазване позволява- хората когато и да е и от всяко място да получават точна информация за всяка социална поръчка. „ С неприемането на предлагането ни, ръководещите основават предпоставки за изтриване на всички следи от предоставените публични поръчки ", добави Пенчо Милков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР