Парламентът върна стария праг на преференциите. 7% ще бъде прагът

...
Парламентът върна стария праг на преференциите. 7% ще бъде прагът
Коментари Харесай

Парламентът върна стария праг на преференциите

Парламентът върна остарелия предел на преференциите. 7% ще бъде прагът на преференциите за локални и парламентарни избори и 5% на евроизборите. Текстовете бяха заложени в Изборния кодекс, импортиран от ПГ на ГЕРБ.

Връщането на остарелия предел на преференциите беше дадено от ГЕРБ след съвещание на Изпълнителна комисия, свикано от водача на партията Бойко Борисов. Решението пристигна, откакто към този момент бяха признати промени в изборното законодателство на 14 февруари 2019 година и след публичното неодобрение. Според тогава гласуваните текстове определеният преференциално претендент за евроизборите трябваше да получи действителни гласове не по-малко от националната изборна квота, а на парламентарните - не по-малко от районната. Същото се отнасяше и за локалните избори, когато определеният претендент трябваше да получи не по-малко от общинската изборна квота.

Депутатите отхвърлиха предлагането сред двете четения на измененията в изборното законодателство на Христиан Митев от НФСБ за предел на преференцията на локален избор от 20%. Народното събрание отхвърли предложенията на Движение за права и свободи да отпадне правилото за уседналост, съобщи "Фокус ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР