Парламентът трябва да започне реална работа по съдебната реформа, заяви

...
Парламентът трябва да започне реална работа по съдебната реформа, заяви
Коментари Харесай

Петър Славов: Парламентът трябва да започне реална работа по съдебната реформа

Парламентът би трябвало да стартира действителна работа по правосъдната промяна, съобщи пред бТВ Radio юрист Петър Славов, който е и някогашен национален представителот Демократична България.

„ Вместо да се изясняват през медиите изпълнителната и законодателната власт, в това число и президентът, Народното събрание, където му е мястото да се трансформират
законите, най-сетне би трябвало да стартира работа по тази правосъдна промяна. Това е огромният камък, който може да преобърне колата на това ръководство “, сподели той.

„ Вече повече от два месеца имаме постоянен кабинет. Същевременно Законът за правосъдната власт, който би трябвало да промени огромните и основни неща и да сложи началото на правосъдната промяна, към момента не е влезнал в Народното събрание “, добави той.

Според него това е можело да се случи още в първия ден на новия парламент.

„ Той е доста непосредствен до това, което 46-ият парламент одобри на първо четене. Нямаше безусловно никакъв проблем този план, с някакви допълнения и усъвършенствания, отново да бъде импортиран от група депутати и то още в ден първи на това Народно заседание, а не да се чака два месеца и повече и ние да сме на началната фаза “, изясни Славов.

Според него в новия законопроект има и основни пропуски.

„ Включително въвеждане на правосъден надзор по отводи на прокуратурата да проверява. Имаше настройка това да се одобри. Големият проблем обаче си стои. Отказите на прокуратурата да проверява кюлчета, Мата Хари и други Това безусловно наложително би трябвало да предстои на правосъден надзор. Най-малкото при него ще се добие задоволително гласност с какви претекстове е отказано да се проверява сходно нещо и дали няма съдът да задължи съответния прокурор и прокуратура да си свършат работата “, изясни той.

Петър Славов направи и предложение да се възвърне Съветът по законодателството към ръководителя на Народното събрание.

„ Очевидно има проблем в това Народно събрание със законодателната техника и с хора с задоволително опит в законодателната активност. Няма никакъв проблем да бъде възобновен по този начин нареченият Съвет по законодателството към ръководителя на Народното събрание, в който да бъдат привлечени уважавани адвокати, професори, практикуващи адвокати, които да подкрепят Народното събрание в тази му активност и в действителност законодателният развой да върви “, добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР