Парламентът сложи край на безграничната власт на президента върху служебните

...
Парламентът сложи край на безграничната власт на президента върху служебните
Коментари Харесай

Парламентът ограничи властта на президента върху служебното правителство

Парламентът постави завършек на безграничната власт на президента върху служебните държавни управления с признатите във вторник на второ четене промени в Конституцията. Служебните министър председатели ще бъдат назначавани от президента, само че той ще би трябвало да избира сред авансово изброени седем длъжностни лица на високи позиции в страната, измежду които ръководителя на Народно събрание, ръководителя на Сметната палата или заместника му, шефа и подуправителя на Българска народна банка, омбудсмана или неговия заместител.

Управляващото болшинство от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи се съобрази с рецензиите и не позволи представители на правосъдната власт и Конституционния съд да влизат в листата поради риск от настъпване на несъответственост.

Дебатите продължиха повече от шест часа, само че минаха без съществени кавги поради отсъствието на " Възраждане " и " ИТН " от пленарната зала. Групата на Българска социалистическа партия остана единственият конкурент на измененията.

Христо Иванов разяснява, че конституционните промени, свързани със служебното държавно управление, са резултат от политическите рецесии от последните 2 години.

" Президентът имаше интерес да упражнява тази опция за президентски ръководства. Ще дам образец по какъв начин се организираха консултациите (за образуване на правителство). Президентът не се държеше като медиатор. Той поредно се държеше като заинтригувано лице, което просто бърза изпълнителната власт да пристигна при него. Конституцията позволяваше това състояние, без това да е било план на законодателя. Той не е имал концепция да основава президентски режим на ръководство ", разяснява Иванов

Ако всички от изброените в листата откажат да заемат тази служба и президентът не може да назначи длъжностен кабинет, подобен ще бъде избиран от Народното събрание. За тази цел Народното събрание към този момент няма да се разпуска от президента и ще заседава до избиране на нов.

Народното събрание получава опция да одобри в допълнение законодателство, с което могат да се постановат ограничавания върху активността на служебните държавни управления.

" Основна задача на служебното държавно управление е да провежда почтени и свободни избори. Ограничения в пълномощията на служебното държавно управление могат да бъдат планувани в закон ", написа в признатия парламентарен текст.

На изключително съвещание депутатите разискват още веднъж измененията в Конституцията, импортирани от " Продължаваме промяната-Демократична България ", ГЕРБ и Движение за права и свободи. Точката е единствена в дневния ред на Народното събрание за вторник.

В началото на съвещанието депутатите от " Възраждане " и " ИТН " (ИТН), които в последните дни вършат всичко допустимо да провалят работата на Народното събрание, напуснаха залата. Този път предлагането пристигна от Тошко Йорданов от Има Такъв Народ, който прикани " всички естествени хора да изоставен залата ". След него думата взе водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов и разгласи, че счита да сезира Конституционния съд за " готвеното безвластие ".

От третата опозиционна партия - Българска социалистическа партия, вземат участие в дебатите и даже разкритикуваха напусналите депутати.

" Това, което вършат " Възраждане " и Има Такъв Народ, е най-малкото любопитно. Ако бойкотират този развой, въпросът е за какво сред първо и второ четене са внесли десетки оферти за смяна. Ако някой бойкотира нещо, не прави по този начин. Ние от Българска социалистическа партия не внесохме нито едно предложение, тъй като сме кардинално и поредно срещу ", сподели ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

 

Политици с двойно поданство

Може би най-оспорваните в пленарната зала смяна в конституцията бе за допускането депутати и министри да могат да стават българи с двойно поданство, като единствено за депутатите беше записано изискване за 18-месечна уседналост. Със 163 гласа " за " и 20 " срещу " това предложение на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи беше признато.

Първо някогашният народен представител от Има Такъв Народ и Политическа партия Радостин Василев прикани смяната да не бъде одобрявана, тъй като щяла да легализира опциите за национално изменничество. Той беше подсилен от Атанас Зафиров (БСП) и Кристиан Вигенин (БСП).

Атанас Атанасов (ДБ) подсети на Вигенин, че е бил в държавното управление на Сергей Станишев, който бил роден като руски жител.

" Андрей Луканов е руски жител. Георги Димитров, Васил Коларов и Вълко Червенков са били руски жители. Коларов е бил военачалник от руските специфични служби. Той като министър-председател желае поддръжката на руското управление да се построи паметникът, който в този момент демонтираме. Бъдете по-смирени. Всички с двойно поданство, които са били министър-председатели, са били от вашата партия ", сподели Атанасов.

Вигенин го репликира, че казаното от него удостоверява тезата, че не би трябвало да е разрешено хора с двойно поданство да стават депутати. " Когато си жител на две страни, си прислужник на две страни. За Станишев това са спекулации, в нито един миг той не е бил двоен жител ", сподели Вигенин.

Антоанета Цонева (ПП-ДБ) изясни, че от всички страни, които са членки на Съвета на Европа, няма нито една друга, която не разрешава жител да се кандидатира, в случай че има двойно поданство.

" От всички страни от Европейски Съюз, в който 16 страни имат право на двойно поданство, в 11 това се позволява при избрани условия. Само ние сме страна, която към момента не е предоставила това право. Мисля, че е пристигнал моментът да овластим хората с двойно поданство да могат да се кандидатират за народни представители ", сподели Цонева.

Според Георги Свиленски (БСП) тезата на Цонева слага под подозрение опциите и качествата на хората, които са в България. " Вместо да извършите нужното тези жители да се върнат тук, да се откажат от там, където са отпътували, и да упражняват политическите си права ", счита той.

Съдебната промяна

Въпреки огромните промени във връзка с служебното държавно управление, конституционните ремонти бяха инициирани, с цел да реформира правосъдната власт. С тях Висшият правосъден съвет се разделя на две – Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет. Целта е гарантирането на независимостта на правосъдната власт от прокуратурата и Народното събрание.

Между двата съвета ще има общо звено, което ще разисква общия бюджет на правосъдната власт и образованието на магистратите.

Главният прокурор ще е с петгодишен мандат, а членовете на правосъдният съвет ще имат четири години в институцията. Представителите на съдиите получават цялостно болшинство във Висш съдебен съвет, до момента в който във Висшия прокурорски съвет болшинство ще имат представителите на Народното събрание. Целта е основният прокурор да бъде заставен да се регистрира пред обществото, само че съгласно мнозина става дума за политическо преодоляване на прокуратурата.

Тези промени станаха причина за вътрешната съпротива на някогашния вътрешен министър и началник на следствието Бойко Рашков.

" Ние желаем да имаме подвластна политически прокуратура. Това мощно политическо средство може да се обърне против всеки един, в това число и против всеки един в залата. Вносителите желаят да прикрият желанието си да изведат прокуратурата от правосъдната власт и да я конфигурират в изпълнителната. Имам да кажа много неща, само че виждам, че ползата е дребен, тъй като ние се занимаваме единствено с една Конституция ", разяснява Рашков.

Досега основният прокурор бе недосегаема фигура по закон, само че ГЕРБ и Движение за права и свободи съумяха да сменят Иван Гешев, упражнявайки напън върху настоящия правосъден съвет. В новата обстановка политическите партии би трябвало да поемат директна отговорност за властта си върху прокуратурата.

Главният прокурор губи част от властта си, в това число правото да разпорежда всевъзможни инспекции в останалите част от държавния уред. Първоначалният план за промени в Конституцията предвиждаше доста по-голямо орязване на властта на основния прокурор, което бе ревизирано. Тази фигура резервира като цяло властта си над прокуратурата.

Депутатите одобриха при избора на ръководители на регулаторните органи да се съблюдават правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, с цел да се подсигурява тяхната самостоятелност. За да бъдат избирани, за тях би трябвало да са дали своят вот две трети от народните представители.

Друга огромна корекция е въвеждането на директната конституционна тъжба, която ще даде достъп до Конституционния съд на всеки български жител.

Бързо гласоподаване на трето четене

Управляващата коалиция си е сложила за цел да одобри измененията в Конституцията до Коледа, което провокира небивало бързане измежду депутатите. Само 30 минути след привършване на пленарното съвещание, на което промените бяха гласувани на второ четете, бе свикана конституционната комисия.

С гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи комисията одобри за по-малко от 10 минути промяната и на трето четене. Заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев прочете отчета и незабавно стана ясно, че никой няма какво да добави.

Единствено Златан Златанов от " Възраждане " съобщи, че желае съвещанието на комисията да спре, само че по-късно разгласи, че напуща комисията в символ на митинг.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР