Парламентът ще обсъди на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс

...
Парламентът ще обсъди на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс
Коментари Харесай

Парламентът ще обсъди промени относно правото на правна помощ на обвиняеми или задържани

Парламентът ще разиска на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани с правото на правна помощ на обвинени или арестувани лица. Това е първа точка в плануванаъа за през днешния ден стратегия на Народното събрание, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Основната цел на импортирания от Министерския съвет законопроект е цялостното въвеждане на условията на европейска инструкция по отношение на правото на информация в наказателното произвеждане.

Измененията плануват категорично правото на правна помощ на обвинения, както и правото да му бъде предоставена информация за изискванията за нейното приемане по реда на Закона за правната помощ, като това следва да стане на понятен език и по понятен метод, след отчитане на характерните му потребности. Въвежда се също категорично даване на обвинения и на неговия бранител на опция за запознаване с доказателствата, въз основа на които се дефинира мярката за неотклонение задържане под стража,.

Предвиждат се и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за митниците, Закона за военната полиция, както и в Законa за Държавна организация „ Национална сигурност ” предвид на идентичното регламентиране на даването на задоволителни гаранции за отбрана на правата на арестуваните лица.

Въвежда се декларация-приложение по пример в Закона за митниците, в Закона за военната полиция и в Закона за Държавна организация „ Национална сигурност ”, за обезпечаване на опция на лицата, които са арестувани по специфичните закони, да имат правото да получат писмена декларация за правата си, като им се даде опция да я прочетат и да я запазят през целия интервал на задържането. 

С промените в Наказателно-процесуален кодекс се дава опция на очевидеца да се яви на разпит с юрист, както и да се обезпечи наличието на юрист в случаите, когато очевидецът пожелае да има подобен по време на разпита, като неявяването на юриста без уважителна причина не е спънка за осъществяване на разпита. Това предложение е в допълнение към плануванаъа към сегашния миг консултация с юрист по въпроси, които засягат правата на очевидеца.

Във времето за парламентарен надзор на въпроси на депутати ще дават отговор министрите Асен Василев, Иванка Шалапатова, Калин Стоянов, Христо Хинков, Юлиян Попов, Георги Гвоздейков и Андрей Цеков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР