Парламентът ще обсъди две проекторешения, свързани с Плана за възстановяване

...
Парламентът ще обсъди две проекторешения, свързани с Плана за възстановяване
Коментари Харесай

НС обсъжда проекторешения, свързани с ПВУ

Парламентът ще разиска две проекторешения, свързани с Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ).

Това планува точка трета от дневния ред за работа на народните представители.



Депутатите ще продължат с разглеждането на план на решение за задължаване на Министерския съвет да предприеме всички нужни дейности за сформиране на нов Национален проект за възобновяване и резистентност.

Вносители на плана са Костадин Костадинов („ Възраждане “) и група народни представители.

Народното събрание ще разиска и план на решение за задължаване на Министерски съвет да промени Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика, препоръчано от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.
Миналата седмица народните представители разискаха какво може да се направи за опазване на въглищните централи във връзка на проекторешението, импортирано от „ Възраждане “.
До гласоподаване на проекторешението не се стигна поради привършване на времето на пленарното съвещание.

От „ Възраждане “ желаеха предоговаряне на ПВУ в частта за декарбонизация в енергийния бранш и либерализацията на пазара на електрическа сила на дребно.
От ГЕРБ-СДС поддържаха предоговаряне на цели по Плана в частта енергетика. От „ Продължаваме Промяната “ предложиха България дружно с Румъния и Гърция да издейства дерогация на уговорките за понижаване на излъчванията на въглищните централи, както и да се одобри нова енергийна тактика на страната, напомня Българска телеграфна агенция.
Вчера пленарната зала отхвърли искането на „ Продължаваме Промяната “ (ПП) в програмата за четвъртък да бъде включено и импортираното от тях проекторешение, обвързвано с ПВУ.

Никола Минчев настоя трите плана да бъдат прегледани през днешния ден, само че предлагането му за включване в дневния ред бе отхвърлено с 90 гласа „ за “, 10 „ срещу “ и 91 „ въздържал се “, след прегласуване.

От Политическа партия предложиха Народно събрание да одобри план на решение за правене на позиция на България и иницииране на срещи с Румъния и Гърция, по отношение на отразяването на последствията от войната в Украйна върху енергийната сигурност в района и Националния проект за възобновяване и резистентност, само че предлагането им не бе признато.
Днес Кирил Петков съобщи: „ Виждаме, че имаме общи цели и за въглищните централи, както и че е значимо геотермалите да ги експлоатираме оптимално – това е чиста българска сила.
Искам да кажа още веднъж, значимо е в тези договаряния да не влезем сами. Централите са значими освен за българската енергийна система, а и за целия регион.

Единственият вероятен метод да успеем да създадем предоговаряне, е да влезем районно в полемиката с Брюксел – да поканим сътрудниците от Гърция, Румъния и Западните Балкани, да кажем какъв брой е значимо за нас като район, освен като старан, такова предоговаряне, изключително по време на война, и да се опитаме да желаяме дерогация за тези критерии. “

„ Ние от самото начало сме били от страната да защитим нашата енергетика и въглищни централи. Горд съм, че когато имаше упования за затваряне на потенциала, ние успяхме да удържим опцията през днешния ден да имаме тази полемика.

Ако имаше ангажимент с физически потенциал и затваряне тази полемика щеше да е доста по-трудна. Нашата политика не се е променяла и ние сме били постоянно съответни с висок приоритет да създадем всичко, което е по силите ни. “

Днес в програмата е и първо гласоподаване на промени в Закона за медиацията, в Гражданския процесуален кодекс и в Закона за електронното ръководство.
На второ четене депутатите ще обсъдят промени в Закона за енергетиката, както и Законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на моторни.
Депутатите започнаха работа с гласуването на промени в Закона за медиацията, импортирани от Министерския съвет, като го одобриха на първо четене. Предвижда се от 1 януари 2024 година да се вкара наложителна правосъдна медиация по избрани цивилен и търговски каузи, подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища.

В комерсиалното право е планувано изплащането на дружествен дял при преустановяване на сдружение с лимитирана отговорност също наложително ще минава през медиация. Съдът ще има опция страните да вземат участие в такава процедура, когато е предявен иск за парично или непарично взимане, произлизащо от контракт, едностранна договорка и други

Правосъдният министър Крум Зарков обясни, че медиацията е значим прийом по две аргументи: „ Важна е за самата правосъдна система, поради несъразмерната натовареност на съдилищата, само че и обезпечава дейно и на ниска цена средство за решение на разногласия.
Трябва да се види в кои типове каузи е най-ефективна.
Това са разводите, разногласия за наставнически права, различия за упражняването на тези права, разпределение на прилагане на личната движимост, делбата и други каузи, които постоянно се проточват в съдилищата без необикновен триумф. “

Със 154 гласа „ за “ и 25 „ срещу “, всички от които на „ Възраждане “ законопроектът бе признат. А поради бързо постигнатото единодушие, ръководителят на правната комисия Радомир Чолаков предложи да се съкрати периода за предложение сред първо и второ четене на три дни. Това също бе признато със 113 гласа „ за “. Несъгласни бяха от „ Възраждане “ и „ Продължаваме промяната “.

Народното събрание ще прегледа план на решение за възлагане на Министерски съвет осъществяване на договаряния с държавното управление на Съединени американски щати по отношение на подписване на Междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ „ Козлодуй “ с технология AP1000. Проектът е импортиран от Делян Добрев и група народни представители.

По-късно през днешния ден двама министри ще бъдат изслушани от депутатите по проблема с оповестения за търсене от Русия български публицист Христо Грозев. Пред Комисията за надзор над службите за сигурност ще се явят министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на външните работи Николай Милков.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР