Парламентът реши да бъде назначен особен търговски управител в Лукойл,

...
Парламентът реши да бъде назначен особен търговски управител в Лукойл,
Коментари Харесай

Особен търговски управител поема контрола над Лукойл - ще го назначава МС

Парламентът реши да бъде назначен необикновен търговски шеф в " Лукойл ", който да е виновен пред Народното събрание и следен от него.

Народните представители одобриха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за надзор по използването на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.Това стана с гласовете на 122 народни представители.

Особеният търговски шеф ще бъде прецизно следен от Комисията по икономическа политика и нововъведения, както и от Народното събрание в целокупност. Той ще бъде длъжен да показва подробни шестмесечни проекти за деяние, които ще са неразделна част от контракта за ръководство и ще бъдат одобрявани от Комисията по икономическа политика и нововъведения. Особеният търговски шеф ще се избира по предложение на Министерския съвет, а в изключителни случаи, при които няма настоящо Народно заседание, ще се назначава от Министерския съвет.

Напомняме, според законопроекта, българското държавно управление би трябвало да приключи потреблението на дерогацията на Европейския съюз, която й разрешава да внася съветски недопечен нефт до края на 2024 година Диверсификация на доставките на недопечен нефт и използването на разпоредбите за достъп до отворена инфраструктура са основни за обезпечаване на конкуренция на българския пазар на горива, както и обезпечаване на равнопоставен достъп до предпазване на рафинирани артикули и пристанищни услуги за всички търговци на горива. След прекратяването на концесионния контракт с " Лукойл " за употреба на петролния терминал " Росенец " идната стъпка е отпадането на дерогацията за импорт на съветски нефт и петролни артикули за преправка. В случай, че компанията не съблюдава изискването за цялостна диверсификация на доставките на недопечен нефт, държавното управление ще би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от " Лукойл ", под държавен надзор посредством необикновен търговски шеф.

Законопроектът е импортиран от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

Преди законопроектът да бъде гласуван на първо четене не липсваха разногласия и диспути.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия сподели, че никой от вносителите не е споделил за какво се предлага това.

" Вносителите ги е позор защо иде тирада ", счита той.

" Руският нефт идва у нас модифициран, само че на по-високи цени ", разясни Гечев, като подсети, че " Лукойл " държи 40% от българския пазар на петролни артикули. " Ние ще извадим 40/100 от пазара на България и това няма да има резултат върху цените ли? ", запита той.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи репликира, че не е правилно, че рафинерията е работила единствено с съветски нефт. Той акцентира, че обратно през годините сме достигали до потребление на над 50% неруски нефт.

" Мит е, че тази рафинерия може да работи единствено с съветски нефт ", акцентира той, като разяснява, че аргументът за увеличение на цените е неплатежоспособен.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ също се включи в дебата: " Вместо ние да имаме по-евтини горива, " Лукойл " с приходите си ги изнесе. Къде са тези 700 млн.лв., който " Лукойл " трябваше да внесе в българския бюджет? Нашата цел е " Лукойл " да мине на неруски нефт и да внася средства в нашия бюджет. " - изясни той. Мирчев упрекна Българска социалистическа партия, че обслужват 4Лукойл ".

Деян Николов от " Възраждане " сподели, че партията им няма да поддържа сходно решение, тъй като крие единствено закани за стратегически бранш за България.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ съобщи, че това, което се разисква, няма нищо общо с икономическата логичност и те няма да поддържат законопроекта. Той разяснява, че дерогацията ни е дадена и е съгласувана с нашите сътрудници. Йорданов сподели, че в случай че се откажем от дерогацията цените на горивата ще се усилят. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg