Парламентът реши, че през 2026 г. всички битови потребители трябва

...
Парламентът реши, че през 2026 г. всички битови потребители трябва
Коментари Харесай

Енергиен експерт с притеснителна новина за домакинствата: Това ще поскъпне рязко

Парламентът реши, че през 2026 година всички битови консуматори би трябвало да излязат на енергийния свободен пазар. Предвижда се от 1 юли следващата година Националната електрическа компания да престане да бъде публичен снабдител на електрическа енергия. 

" За да излязат на свободния енергиен пазар, би трябвало да се приключи действието на НЕК като публичен снабдител. Това води до огромна заплаха. Няма да може да се извършват и дребните позитивни неща от съглашението сред ръководещите и миньорите и енергетиците - да могат да работят мощностите от сериозната инфраструктура. Големите мощности би трябвало да останат в деяние поради устойчивостта на енергийната система ", заяви бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков пред Bulgaria ON AIR.

Той призна, че съществува огромна възможност да плащаме по-скъп ток и означи, че КЕВР ще дефинира цените на тока за бита.

" Важна точка, която не е конкретизирана, е по какъв начин крайните доставчици ще купуват силата - напълно от проведения борсов пазар или по различен метод. Ако купуват сила от своите ВЕИ-та, тогава се основава неравнопоставеност на пазара и се стига до огромно деформиране ", изясни още Божков в студиото на " България заран ".

" Възможно е да се вземат ответни ограничения от Европейски Съюз, би трябвало да има такива. Ако не се удържи тази цена, тези дейности за понижаване на въглищните централи стават все по-критикувани. Може да се случи това от предходната зима - много високата цена на природния газ незабавно усилва цените на електроенергийните тържища в Европа ", счита някогашният зам.-министър на енергетиката.

Той е безапелационен, че териториалните проекти не са изпипани и напълно основателно се подлагат на критика от протестиращите.

" Липсват цифри какво да бъде производството и през какви степени да мине. Не можеш да оставиш в районния проект Х-чета на мястото на цифрите. Правителството няма интерес или не следи това, което се приказва в ресора. Трябва да се вслушат в желанията на хората, този проект би трябвало да се поправя. Само би трябвало да се реализира единодушие с Европейска комисия ", на мнение е Божков.

Според него една от огромните изгоди на либерализацията на пазара е, че няма да се харчи евтина сила за бита за първокласни цели. Ще се търси опция енергийно бедните да бъдат обезщетени от страната.

Божков е на мнение, че има опция за промяна на засегнатите райони и преквалификация на хората от въглищните централи, които ще останат без работа, само че за задачата би трябвало поредност от ограничения и въвеждане на технологии.

" Имаме доста по-малко излъчвания от приетите при инвентаризациите. Имаме доста по-добро асимилиране на тези излъчвания, в сравнение с ни е прието. Регионално сме ситуирани по този начин, че нашите въглища са с доста по-голямо наличие на сяра, в сравнение с на всички места другаде в Европа. Това не ни е прието ", уточни гостът.

По думите на Божков спорът в Израел може да окаже директно въздействие върху цените на втечнения природен газ. Увеличаването на цената на петрола на тържищата въздейства на ценообразуването на природния газ у нас, разясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР