Парламентът ратифицира договорът за добросъседство с Македония единодушно, за гласуваха

...
Парламентът ратифицира договорът за добросъседство с Македония единодушно, за гласуваха
Коментари Харесай

Договорът за добросъседство с Македония влезе в сила, парламентът го одобри единодушно

Парламентът ратифицира договорът за добросъседство с Македония единомислещо, " за " гласоподаваха всичките 186 депутати намиращи се в залата. Договорът за добросъседство с Македония беше утвърден в понеделник от Народното събрание в Скопие и след днешното гласоподаване в София влиза в действие. Договорът беше подписан на 1 август от македонския министър председател Зоран Заев и българския министър-председател Бойко Борисов на гала в Скопие. Тогава двамата отхвърлиха да приказват за " отстъпките ", които София и Скопие са създали, с цел да подпишат документа, и показаха предпочитание да " гледат напред ", с цел да се уверят, че и Македония, и Западните Балкани имат европейска вероятност. Договорът бе подписан след дългогодишно отсрочване, а с него двете страни публично признават, че имат " обща история ". Борисов тогава сподели, че документът би трябвало да постави край и на антибългарската агитация в Македония.

В договорът е записано, че " нито една от договарящите се страни няма да подхваща, подтиква и поддържа дейности, ориентирани против другата страна, които имат вражески темперамент. Той стъпва върху декларация подписана още преди 16 години, с задължения за изясняване на въпроси от " общата история " на двете страни посредством образуване на междуправителствени органи, които да се занимават с това. Формирането би трябвало да стане до 3 месеца след ратификацията.

Единственото изявление против подписването беше на Валери Жаблянов (БСП). Според него документът оправдава македонизма основан в Титова Югославия и Коминтерна, тъй като признава два народа, два езика. Става въпрос за един народ с общо съзнание, с общо схващане за историята и личната си страна, сподели Жаблянов. " В член 6 нашата страна се задължава да се бори с недобронамерената агитация. Знаете ли какво е недобронамерена агитация? Поставянето на плоча на български бойци в Македония ще бъде недобронамерена агитация. Недобронамерена агитация ще бъде да се споделя, че братя Миладинови са събирали български национални песни ", сподели още Жаблянов.

По предложение на ръководителя на комисията по външна политика Джема Грозданова, второто гласоподаване на ратификацията беше направено незабавно след първото.

 Екатерина Захариева
© Юлия Лазарова

Екатерина Захариева

Изпълнението на контракта с Македония стартира преди ратификацията му с общото честване на персони, сподели вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след ратификацията. " Искам да успокоя и тези, които имат терзания по текстовете на този контракт, същите терзания чухме и от опозицията на Македония - осъществяването на контракта продължава и одобри ратификацията. Ще посоча честването на Мара Бунева на 13 януари. Спомняте си какъв брой пъти беше разрушавана нейната плоча. Общото честване на общи персони продължава и се надявам това да се случва за в бъдеще ", сподели още Захариева. Тя даде обещание, че ще осведоми постоянно Народното събрание за осъществяването на контракта.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР