Парламентът прие законопроект за изменение и допълнение на Закона за

...
Парламентът прие законопроект за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

С приемането на облекчени процедури в ЗУТ се похвали ВМРО

Парламентът одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, в който са залегнали предложенията на Обединените патриоти за финансово облекчение и понижаване на периодите за жителите, които желаят да сключат контракти с операторите на комунални услуги.
Вносител на предлагането е депутатът Искрен Веселинов и група народни представители от Оперативна програма.
На процедура с признатите промени в Закон за устройство на територията за облекчение на административните и финансови тежести при строителство, планиране или обмисляне, страната не губи финансово, нито пък се основава потребността от основаване на нови държавни структури, които да правят тези действия, или пък закриването или сливането на други такива.
" Това е голяма крачка в битката с бюрокрацията, с помощта на Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация. С признатите промени в Закон за устройство на територията се облекчават административните и финансови тежести при процедурите на устройствено обмисляне, капиталово планиране и разрешаване на строителство.
С измененията се стопира безумното циркулиране от гише на гише за подаване на нужните документи. Сега това служебно ще се прави от Общината, откакто жителят подаде виза, в която съобщи нужните за него експлоатационни сдружения, с които да подписа контракт. Идеята за сключването на контракт посредством поръчката и издаването на виза е да се избегнат нови утежняващи от възложителя условия. Процедурата ще лишава месец. А в случай че комуналните сдружения не съгласуват плановете в 14-дневен период, се ползва правилото на безмълвното единодушие.
В доегашните условия за жителите процесите по строителство бяха много усложнени, тъй като с цел да получат информация за метода, по който да станат клиенти на избраните сдружения, те трябваше да заплащат такси. Отделно от това във всяко едно сдружение се подава заявление и се заплаща такса. Процес, който е тежък финансово за хората и лишава доста време.
С признатите промени в Закон за устройство на територията слагаме завършек на безумното блуждаене на клетия жител, захванал се да си построи къща да вземем за пример, по инстанции като Енерго, ВиК, Топлофикация, Газоснабдяване и прочие Сега той би трябвало да върви и съгласува с всяка от тях свързването на парцела си, да заверява планове, да заплаща такси и най-важното да чака и да чака. Често единствено ЕРП-тата мотаят хората по 2 години, с цел да им станат клиенти, изяснява вносителят Веселинов.
Той е безапелационен, че в този момент всичко това ще го прави служебно общината. Пускаш си заявката за виза и искаш в нея изходните данни на комуналните сдружения. Визата ти е и прелиминарен контракт и съображение за зареждане с ток на обекта и така нататък
И цялата процедура ще лишава най-вече месец. Ако пък комуналните сдружения не съгласуват плановете за 14 дни - работи безмълвно единодушие, приема се, че са съгласувани без забележки. Мисля, че свършихме добра работа, изяснява още Искрен Веселинов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР