Парламентът прие промени в Закона за насърчаване на заетостта на

...
Парламентът прие промени в Закона за насърчаване на заетостта на
Коментари Харесай

900 000 млади хора нито работят, нито учат

Парламентът одобри промени в Закона за поощряване на заетостта на първо четене. Законопроектът е препоръчан от депутата от ГЕРБ Деница Сачева и група народни представители. " За " гласоподаваха 135, " срещу " нямаше, " въздържали се " - 11.

Сачева разясни, че по последни данни 900 000 млади души у нас са изпаднали от пазара на труда. Доскоро, те са били 170 000 души. Става въпрос за хора, които нито учат, нито работят.

" Нашето препоръчани е Агенцията по заетостта да получава информация от други институции и да разпознава поименно кои са хората, къде са, каква степен на обучение имат и какви са аргументите да не са в образованието и пазара на труда и да се разработят дейни политики ", разясни тя. На второ място - да се направи валидиране на съществуващите умения на тези хора, които работят в сивия бранш, други - се занимават с домашни грижи, болногледачи, обществен служащ и да се вкарат в интерес на обществената и здравна система. Стана ясно, че работодателите и НСТС поддържат предлагането и ще се създадат промени сред първо и второ четене.

Депутатът от Движение за права и свободи Хасан Адемов акцентира, че в Регистъра има сензитивна информация и персонални данни, както и такива за здравето на българските жители. Той изиска да се включат посредниците, които да издирят лицата отвън пазара на труда, както и подпомагане от кметове.

Севим Али посочи другите фактори, заради които не са включени хората в пазара на труда - обучение и географски фактори, той добави, че 900 000 в работоспособна възраст нито учат, нито работят, нито са регистрирани в Бюрата по труда. По думите му ще има опция тези хора да се снабдят със документ за знаяния и умения, ще са малко по-конкурентноспособни на пазара на труда. Али посочи, че Движение за права и свободи ще желае промени сред първо и второ четене на закона.

Искрен Митев от Политическа партия сподели, че ще поддържат законопроекта и обвиняванията на опозицията, че не чуват градивните оферти не е правилно. Искрен Арабаджиев от Политическа партия счита, че решението за основаване на указател в Агенцията по заетостта е положително.

Красимир Вълчев от ГЕРБ акцентира, че в бъдеще младите ще има годишен дефицит на работна мощ от 40 000 души. Той посочи, че преди години е имало безработица, а в този момент дефицит на работна ръка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР