Парламентът прие предложението с 414 гласа за и 35 против.

...
Парламентът прие предложението с 414 гласа за и 35 против.
Коментари Харесай

Полша преодоля първото препятствие за съдебната реформа

Парламентът одобри предлагането с 414 гласа " за " и 35 " срещу ". Коалиционният сътрудник " Обединена Полша " не поддържа проектозакона. Окончателното приемане наподобява като извънредно сложна задача.
Полският парламент сполучливо приключи първата част от приемането на желаните от Европейския съюз (ЕС) промени в правосъдната система. Те бяха утвърдени на първо четене, като това се случи с помощта на поддръжка от огромна част от опозиционните депутати.

Техните подкрепящи гласове обаче надалеч не са обезпечени в остатъка от процеса, като огромна част от тях показаха мнение, че са нужни промени в текстовете, с цел да може законът да бъде признат дефинитивно. Владислав Косиняк-Камиш, водач на аграрната Полска национална партия, съобщи, че триумфът на проектозакона е директно привързан с готовността на ръководещата " Право и правдивост " да приема промени по текста от страна на опозицията.
Реклама
Подобно мнение изрази и Михал Граматика, депутат от демократичната партия " Полша 2050 ". " Не разчитайте, че ще вдигнем ръце в поддръжка на разпореждания, които нарушават конституцията ", съобщи той, представен от Politico. " Обединена Полша " още веднъж ще бъде основна Приемането на текстовете на първо четене се случи макар отхвърли за поддръжка от страна на един от съдружните сътрудници на " Право и правдивост " - " Обединена Полша ". Крайнодясната партия съобщи още при представянето на проектозакона, че ще има потребност от време, с цел да стигне до позиция, като в последна сметка членовете й не поддържаха настояванията на Европейски Съюз. " Този [предложен] закон не е компромис, а капитулация и въведения към още изнудване от страна на Европейски Съюз ", сподели депутатът от " Обединена Полша " Себастиан Калета по време на дебата. Трудностите едвам стартират Пътят към крайното приемане на проектозакона наподобява мъчително дълъг. Първата спънка е привидната липса на подготвеност на държавното управление да приема промени. Официалната причина за това, че възможните промени може да доведат до обстановка, в която Европейски Съюз да съобщи, че новият тип не удовлетворява настояванията им, което пък ще докара до заледяване на средствата от Фонда за възобновяване и развиване.

" Ние сме единствено на дребна крачка от приемането на тези средства и аз приканвам опозицията да не се пробва да промени текста на предлагането, защото това ще накара Европейската комисия да прегледа тези промени без никаква гаранция, че ще бъдат признати ", съобщи министърът по европейските въпроси Шимон Шинковски вел Сек пред Народното събрание.

В случай че предлагането бъде признато на второ и трето четене, то тогава то би трябвало да бъде утвърдено и от горната камара на полската власт - Сенатът. Мнозинството в него обаче се държи от опозиционните партии, което прави задачата в допълнение усложнена.

Освен това има подозрения и по отношение на желанието на полския президент Анджей Дуда да подпише закона. Лагерът на Дуда неведнъж загатна, че не харесва някои от препоръчаните промени, по-специално разрешаването на слагането под въпрос на правосъдни номинации, защото ги счита за подкопаващи престижа на президента. Какво в действителност е предлагането? Текстът пробва да отговори на огромните терзания на Европейски Съюз по отношение на полската правосъдна система. Той включва преместването на дисциплинарните правосъдни процедури под юрисдикцията на Върховния административен съд. Досега тези проблеми се разглеждаха от професионално виновната камара на Върховния съд, която съгласно Европейската комисия (ЕК) извършва желанията на локалното държавно управление.
Реклама
Измененията също по този начин включват разяснения на използването на проби за самостоятелност на съдиите, написа полското издание TVP. Проектозаконът също по този начин ще приключи глобите против съдии, които повдигат въпроси по отношение на статута на сътрудниците си.

Въпреки че Вел Сек към този момент съобщи, че проектозаконът е координиран с Европейска комисия и Европейски Съюз, в Брюксел към момента има подозрения дали това е действителна промяна или опит за замазване на очите. " Този законопроект няма да реши значително въпроса с дисциплинирането на съдиите по политически аргументи в Полша. Все още не виждам стадиите, които би трябвало да бъдат изпълнени. Освобождаването на заплащанията към Полша в тази обстановка не е целесъобразно ", сподели Даниел Фройнд, немски член на Европейския парламент от Зелените.

В случай че правосъдната промяна не успее да преодолее другите усложнения, то достъпът на Варшава до средствата от Фонда за възобновяване и развиване най-вероятно ще бъде спрян. Подобно развиване имаше и с Унгария, чийто достъп е към този момент отхвърлен.
Свързани публикации Полша най-сетне показа закон за правосъдна промяна 19 декември 2022, 11:37 Окончателно: Европейски Съюз замразява 6.35 милиарда еврофондове за Унгария, изисква основни промени 13 декември 2022, 11:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР