Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Гражданския процесуален

...
Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Гражданския процесуален
Коментари Харесай

Депутатите приеха окончателно изменения за електронното правосъдие в България

Парламентът одобри дефинитивно на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс, които целят разтоварване на съдилищата. Измененията плануват всички процесуални дейности в заповедното произвеждане, в това число издаването на заповед за осъществяване и изпълнителен лист, да се правят в електронна форма, като подаването на заявките и приложенията към тях ще се реализира посредством електронен формуляр, наличен в Единния портал за електронно правораздаване.

Заявителят и длъжникът може да правят процесуални дейности и документално на книжен притежател. Държавата и държавните институции и общините, без търговците и лицата, представлявани от юрист, ще подават заявки единствено в електронна форма.

Заместник-председателят на правната комисия Милен Матеев („ Продължаваме Промяната “) разяснява, че съдиите от най-натоварените съдилища в страната са очаквали приемането на този законопроект. „ Чакат го като глътка въздух “, уточни.

Надежда Йорданова („ Демократична България “) уточни, че „ в един от последните си работни дни, 48-ото Народно заседание направи значима крачка напред за електронното правораздаване в България “. „ Парламентът дефинитивно одобри препоръчаните от нас промени в Гражданския процесуален кодекс, с които се вкарва електронна форма като предписание при воденето на заповедното произвеждане “, написа тя във Фейсбук.

По думите ѝ това дава „ по-бърз и по-лесен достъп до правораздаване за жителите и бизнеса, централизирано систематизиране на заповедните каузи сред районните съдилища от цялата страна и осъществяване на заповедното произвеждане в електронна форма отдалечено, опция за подаване на заявки, осъществяване на информации, известия и приемане на правосъдни актове напълно по електронен път, което улеснява жителите и бизнеса при практикуване на правата им на страни в заповедното произвеждане, както и облекчение на неравномерното натоварване на съдилищата – по този начин ще помогнем и на застрашени от закриване съдилища, като това в Каварна да вземем за пример, да не бъдат затворени.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР