Парламентът прие на второ четене Законопроект за ратифициране на международен

...
Парламентът прие на второ четене Законопроект за ратифициране на международен
Коментари Харесай

Парламентът ратифицира изменението на офертата за изтребителите

Парламентът одобри на второ четене Законопроект за одобрение на интернационален контракт за Изменение и допълнение №1 към Писмо с оферта и приемане на офертата (LOA) BU-D-SAB „ Самолети F-16 Block 70 и обвързвана с тях поддръжка “.  

В претекстовете към законопроекта се показва, че измененията включват: актуализиране на конфигурацията на самолетите и тяхното съоръжение, както и увеличение на броя на обучавания спомагателен персонален състав (летци - 2 души, инженерно-технически състав - 5 души); поправяне на стойности на разнообразни линии по контракта и пренасочване на средства сред тях; поправени периоди за обезпечаване на съответните съставни елементи и/или продукти; смяна на някои от главните снабдители на отбранителни артикули и услуги заради софтуерни или пазарни промени. 

Въпросното изменение и допълнение не усилва цената на подписания през 2019 година контракт и не изисква спомагателни вноски към към този момент заплатената от България предплатена сума. С препоръчаното изменение не се понижават или стесняват заложените качества на оръжейната система F-16 Block 70, както са декларирани в условията на българската страна при сключване на контракта за доставка.

Отпадна наредбата, която предвиждаше министърът на защитата да може без ратификация от Народното събрание да подписва промени и допълнения на интернационалните контракти, когато това е обвързвано с техническите, организационните или с други параметри на доставката на изтребителите. 

Единствен Николай Дренчев от " Възраждане " взе думата по законопроекта на второ четене. Той уточни, че в предлагането на Министерския съвет (МС) е изработен опит да се лишават права на Народното събрание и да се делегират на министъра на защитата, само че това е поправено сред първо и второ четене.

Дренчев разяснява, че България е купила " котка в чувал ", аероплан единствено на чертеж, и в идващото Народно заседание този въпрос ще стои на дневен ред. Този Министерски съвет в оставка за няколко дни не можа да ни предложи одобрение на още един контракт за още осем F-16, който по същия метод щеше да бъде подписан небрежно и без нужната грижа за българските Военновъздушни сили и за Българската войска, сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР