Парламентът прие на второ четене разпоредби от актуализацията на държавния

...
Парламентът прие на второ четене разпоредби от актуализацията на държавния
Коментари Харесай

НС освободи от акциз електрическата енергия и природния газ

Парламентът одобри на второ четене разпореждания от актуализацията на държавния бюджет, с които се трансформира Законът за акцизите и данъчните хранилища. Предвижда се освобождение от данък на електрическата сила, втечнения нефтен газ и природния газ в период до 30 юни 2025 година "За " тези разпореждания бяха 117 депутати, 110 гласоподаваха "против " и трима се въздържаха.

Мярката е за да се подкрепи бизнесът и потребителите по отношение на непредвидения забележителен скок на цените на енергийните артикули, подбудени от повишеното търсене в европейски и международен мащаб. Тя ще бъде осъществена посредством правене на нотификация до Европейската комисия.



С измененията в Закона за държавния бюджет се вкара и понижена ставка на Данък добавена стойност от 9 на 100 за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се ползва до 1 юли 2023 година В същия период ще се ползва и нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното.

В Агенция "Митници " ще се води обществен указател с настоящи данни, предоставени от лицензираните складодържатели за съществуване или липса на свободни складови потенциали, одобриха още депутатите.



Отпаднаха наредбите, свързани с увеличение на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи произведения и наргилета, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари. Промените предвиждаха въвеждане на 4-годишен акцизен календар за увеличение на акциза върху всички продуктови категории тютюневи произведения, с което да се обезпечи бистрота, предвидимост за бизнеса и непоклатимост за потребителите.

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността в оставка Корнелия Нинова взе думата по време на дебатите и уточни, че работодателските организации са я потърсили с паника, тъй като и трите оферти, свързани с помощ за стопанската система и бизнеса не са признати на второ четене в бюджетната комисия. Намерете рационалното решение да не оставяме стопанската система без поддръжка, моли тя. По думите ѝ това е инвестиция в предвидимост, опазване на работни места и гарантиране на сигурност за идващите сложни месеци пред България.



Председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански прикани председателстващия съвещанието Кристиан Вигенин ( "БСП за България ") да не позволява "такова нравоучение от вицепремиера " към депутатите. Той уточни, че три дни "се умуват " предложенията, а няма входирано ясно и тъкмо предложение от ръководещата коалиция.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС разяснява, че Нинова не е споделила какво е предложило държавното управление. Той уточни, че има четири оферти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР