Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравето,

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за здравето,
Коментари Харесай

След разследване на bTV: НС прие механизъм за контрол на цените на онколекарствата

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за здравето, с които се основава нов механизъм, по който Националната задвноосигурителна каса (НЗОК) ще заплаща на лечебните заведения за онколекарствата. 

Очаква се със законовите промени вредата за касата да бъде понижена, в началото с 10 млн. лева, разгласи Илко Гетов

Целта е да се понижи разликата в цените на едни и същи лекарства , за които касата заплаща с публичен запас. В момента разликата доближава до 28 пъти, а касата заплаща към 100 млн. лева повече на година поради тази процедура. Проблем, за който ви разказахме в следствие на Мария Ванкова, излъчено в bTV Репортерите на 27 януари.

Може ли НЗОК да заплаща 100 млн. лева по-малко за онкомедикаменти на година

Поправките бяха импортирани в Народното събрание преди излъчването на кино лентата. Първоначално законопроекта бяха два – един на ПП-ДБ и един на ГЕРБ-СДС, само че в този момент се сплотиха в един, който през днешния ден дефинитивно беше признат.

С измененията се вкарва формула, по която да се пресмята таван на цените , до които касата да заплаща. Този таван ще работи, когато няма цени от централен търг, каквато е обстановката сега.

Здравната комисия ще прегледа промени в закона, с които разликите в цените да се понижат

Този таван ще се актуализира на 6 месеца. Болниците имат временен интервал до 1 юли да приведат договорите с дистрибуторите си по отношение на новите правила.

Ако има повече от 20% разлика сред този нов таван и действителната цена, на която дистрибутора е доставил лекарството, разликата ще е за негова сметка.

По думите на Васил Пандов от ПП-ДБ лечебните заведения не взимат % от 100-те млн. лева, които се дават за онколекарства

Очаква се след измененията вредите за здравната каса да бъдат понижени, само че това ще стане поетапно, сподели зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов в предаването „ Тази заран “ на bTV. На първо време понижението ще е с 10 млн. лева, посочи той.

Вижте целия коментар на зам.-здравния министър Илко Гетов тук:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР