Парламентът прие на второ четене промени в Закона за устройството

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за устройството
Коментари Харесай

Окончателно: Забранява се строителството на 500 метра от плажа, а дюните вече са защитени със закон

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщи кореспондент на " Фокус " . Новите текстове целят постигането на запазването на достоверния тип на родното морско крайбрежие, както и за обезпечаването на всеобщ достъп до естествените забележителности и морския бряг. 

Вносители на измененията са Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски. 

С измененията се цели прекъсването на строителството наоколо до екоплажовете в страната, отбрана на дюните, както и завишаването на таксите за непозволеното слагане на преместваеми обекти. 

Под действието на закона попадат плажовете Иракли, Корал и Карадере. Там към този момент няма да може да бъде строено или да бъдат поставяни оградни уреди в радиус от 500 метра от плажа. 

Областните шефове към този момент ще бъдат натоварени със отговорностите да провеждат защитата, санитарната поддръжка, възобновяване и природозащитните действия на съответните плажове. 

За първи път се визира и въпросът с морските дюни. Със законопроекта категорично се не разрешава тяхното унищожаване, закопаване или увреждане. 

Санкциите, които се плануват от закона се усилват. Първоначалните санкции са санкции в размер от 5000 до 15 000 лв. или имуществени наказания в размер от 30 000 до 60 000 лв.. Повторните наказания стават от 10 000 на 30 000 лв. или имуществени наказания от 50 000 до 100 000 лв.. 

Дебатите

Кирил Петков изясни от парламентарната естрада, че законопроектът цели българската природа и българския туризъм да могат да се съчетават. По думите му за първи път се осъзнава, че плажовете могат да притеглят туристи и да демонстрират хубостта на нашето крайбрежие. 

По думите му Корал, Иракли и Карадере би трябвало да бъдат непокътнати. Оттам нататък да бъдат съхранени и други плажове. Той сподели, че има доста такива, които неповторими сами по себе си и законопроектът съставлява първа стъпка към полагането на грижа за тях. 

С гласуваните промени не се дава опция и за осъществяване на археологически проучвания. Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов бе сериозен към тази корекция и акцентира, че има места в България, като да вземем за пример Калиакра, където не би трябвало да бъдат стопирани дейностите. Към него се причисли и Любен Дилов от ГЕРБ-СДС. 

В отговор на това от ПП-ДБ обясниха, че не се не разрешава опазването на каквито и да било археологически действия.

Техните оферти обаче не бяха признати. 

От Има Такъв Народ и " Възраждане " желаеха да бъдат включени още 41 плажа, които да бъдат предпазени от действието на закона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР