Парламентът прие на второ четене промени в Закона за платежните

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за платежните
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за платежните услуги и платежните системи

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за платежните услуги и платежните системи. Измененията отразяват условията на законодателството на Европейски Съюз в регулаторната рамка в региона на даването на платежни услуги, както и актуализират и уточняват правната рамка в региона на практикуване на платежния контрол.

С измененията се обезпечава регулярното приемане на информация от снабдители на услуги, които правят активност в лимитирана мрежа, или от снабдители на електронни съобщителни мрежи или услуги, както и нужда от наредба на реда за вписването им в Регистъра на Българската национална банка.

Лице, което придобие три или повече от три на 100 от акции/дружествени дялове или права на глас по акции/дружествени дялове в платежна институция, лицензирана от Българска народна банка, уведомява Българска народна банка за това в 7-дневен период от придобиването и ползва нужните документи, избрани с разпоредба на Българска народна банка, записаха в закона депутатите. Същите разпореждания ще се ползват и при придобиване на три или повече от три на 100 от акции/дружествени дялове или права на глас по акции/дружествени дялове в сдружение за електронни пари.

Народно събрание ще прегледа на второ четене промени в Закона за отбрана на потребителите

Българската национална банка може да лиши краткотрайно от право на глас акционер и/или съучастник с квалифицирано присъединяване в капитала на платежната институция и/или му подреди документално да трансферира притежаваните от него акции/дружествени дялове в период до 30 дни, когато с активността или въздействието си върху вземането на решения лицето може да навреди на надеждността или сигурността на платежната институция или на предоставяните от нея платежни услуги, реши още Народното събрание.

Румен Гечев / "БСП за България "/ уточни, че има двусмислие в текста и изиска да се посочи, че Българска народна банка може да лиши акционер от право на глас краткотрайно - до 30 дни, само че предлагането му не беше признато.

С промените в Закона се регламентира и осъществяването на сетълмент на избрани платежни интервенции с карти в лв. в платежната система RINGS, произлизащо от съображения за сигурност и успеваемост на платежните системи, както и отбягване на образуване на валутно-курсови разлики. Предвижда се тези промени, свързани с клиринга и сетълмента на платежни интервенции с карти в левове, да влязат в действие в шестмесечен период от обявяване на промените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР