Парламентът прие на второ четене промени в Закона за корпоративното

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за корпоративното
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за здравословни и безопасни условия на труд

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С промените сдруженията, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването, ще внасят наложителна краткотрайна солидарна вноска за генерираните свръхпечалби. Според признатите текстове краткотрайната солидарна вноска се заявява и внася по реда и в периода за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративното подоходно облагане. Предвижда се за невнесената в период краткотрайна солидарна вноска да се дължат лихви според Закона за лихвите върху налози, такси и други сходни държавни вземания. Определя се, че краткотрайната солидарна вноска е обществено държавно взимане, което предстои на наложително осъществяване от обществен реализатор по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

С разпореждане на държавното управление, по предложение на министъра на стопанската система и промишлеността и на министъра на труда и обществената политика, ще се дефинират и изискванията и редът за даване на средства за финансова поддръжка на физически лица за намаляване на последствията от високите цени на силата за сметка на постъпленията от краткотрайната солидарна вноска.

Депутатите одобриха предложение на народния представител Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), с което се анулира наредба от Закона за енергетиката, с която се дава опция за покупко-продажби с газ. 

Парламентът одобри единомислещо на две четения промени в Закона за здравословни и безвредни условия на труд (ЗЗБУТ). Вносител на предлагането е Министерският съвет. Промяната се отнася към работата на Държавна организация механически интервенции (ДАТО) и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). 

Депутатите одобриха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) – на Манол Генов от „ Българска социалистическа партия за България “ и на Младен Шишков (ГЕРБ-СДС). Двата законопроекта оферират да се отсрочи влизането в действие на промени в избрани членове, отнасящи се до застрояване на незастроени територии. 

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за българския жестов език. Измененията бяха гласувани единомислещо със 146 гласа „ за “. С промените се уреждат пропуски и се уточняват разпореждания, свързани със заплащаните услуги за превод по Закона за българския жестов език.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР