Парламентът прие на второ четене промени в Закона за административното

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за административното
Коментари Харесай

Окончателно: При криза държавата ще може да поеме оперативния контрол над Лукойл

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Промените са импортирани от " Демократична България ". Измененията дават опция на страната да сложи под действен надзор нефтената рафинерия в Бургас, изясняват вносителите.

 

Обектите на сериозна инфраструктура, представляващи стратегически обекти, от голяма важност за националната сигурност в бранш енергетика, предопределени за произвеждане, преправка, обработка, запазване и транспорт на петрол, включително по тръбопроводи, и на енергийни артикули, подлежат на контрол по реда на този закон от министъра на стопанската система и промишлеността, одобриха депутатите.

 

Според промените, при съществуване на опасност за националната сигурност, корист с монополно състояние или наложени интернационалните ограничаващи ограничения страната ще има опция да поеме оперативното ръководство на сдружението. Поемането на контрола ще става посредством назначение на необикновен представител от страната. 

Особеният търговски шеф се назначава от министъра на стопанската система и промишлеността по предложение на съвещателен съвет за период от шест месеца, като този период може да бъде продължен еднократно за същия период.

 

Изброени са изискванията, на които би трябвало да дава отговор особеният търговски шеф, измежду които да има не по-малко от пет години професионален опит при ръководство в региона на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Първоначално се оферираше да има пет години професионален опит при ръководство на съответна по тип сериозна инфраструктура.

 

Крайната редакция на текста беше препоръчана от Надежда Йорданова от " Демократична България " в пленарната зала, която се аргументира, че " по този начин уголемяват условието за опит на евентуалния необикновен шеф ".  

 

В консултативния съвет влизат представители на 10 министерства, Комисията за защита на конкуренцията, Държавна организация " Национална сигурност ", разнообразни институции, изясни ръководителят на парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения Мартин Димитров ( " Демократична България " ). Както има необикновен шеф в бранш енергетика, вършим същото в бранш нефтопреработка, изясни той.

 

Изрично са посочени и пълномощията на особения търговски шеф - поема оперативното ръководство на сериозната инфраструктура, подхваща дейности по премахване на установените от консултативния съвет нарушавания и подхваща дейности за опазване на имуществото с грижата на добър търговец. Особеният търговски шеф няма право да се разпорежда или да отчуждава имущество на сдружението и да поема финансови отговорности, с изключение на в границите на елементарното ръководство и нормалната комерсиална активност.

 

Според Стоян Таслаков ( " Възраждане " ) са сложени такива условия за особения шеф, които будят неразбиране. Той прикани напряко да кажат името на това лице, което би трябвало да поеме ръководството на " Лукойл ", и да разкрият, че желаят да сложат собствен човек, " с цел да може да прави спекулация в най-печелившото дружество ".

 

Мартин Димитров разяснява, че когато няма същински причини, стартират да се приказват празни приказки от трибуната на Народното събрание. В публичен интерес е този режим да бъде основан и, в случай че в миналото се постанова, той да бъде прибавен, това е въпрос на национална сигурност, уточни той. Димитров изясни, че концепцията на това условие за пет години опит е да няма политически назначения, да няма поставени инцидентни хора.

 

Според Цончо Ганев ( " Възраждане " ) сега се предлага опция за национализация. По думите му, няколко стотици милиони загуби и по-късно идва подобаващият евроатлантически вложител и за един $ или едно евро той може да си купи това дружество. Няма нищо неприятно да национализираме и американските ТЕЦ-ове, сподели Ганев.

 

Ивайло Мирчев ( " Демократична България " ) означи, че на никое място в предлагането на " Демократична България " не става въпрос за национализация. Той уточни, че в Германия има закон, който е доста по-рязък във връзка с съветските рафинерии и газохранилища. Виждам, че сте обезпокоени освен за съветските ползи, само че и за пресичане на кранчето за финансиране към някои партии, разяснява той.

 

Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) изясни, че това, което се предлага сега, е да се даде механизъм, при който, в случай че " Лукойл " " се разсърдят и решат да ударят ключа на рафинерията ", да може да се назначи необикновен шеф, без да се лишава собствеността. По думите му, предприятието си остава благосъстоятелност на частния вложител, само че задачата е да се подсигурява сигурността на доставките на горива в България. 

 

В хода на дебата се стигна до замяна на обидни квалификации сред народни представители от " Българска социалистическа партия за България " и Цончо Ганев от " Възраждане ". Росен Желязков, управляващ съвещанието, моли да се въздържат от мотиви за сходни реплики. Не единствено, че сме петък 13-ти, само че сме в назадничав Меркурий и усещанията са комплицирани, разяснява той.

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР