Парламентът прие на второ четене механизъм, по който Националната здравноосигурителна

...
Парламентът прие на второ четене механизъм, по който Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Окончателно: НС прие механизъм за плащане на онколекарства на болниците

Парламентът одобри на второ четене механизъм, по който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да заплаща онколекарствата на лечебните заведения.
Идеята е НЗОК да спести обществен запас от средствата, които заплаща за лекарства за лекуване на онкологични болести, показват вносителите от ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България ".
Според гласуваната смяна Касата ще заплаща най-ниската цена, реализирана от болничното заведение, не по-висока от междинната претеглена стойност. Ако лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения.
Договорите сред Здравната каса и изпълнителите на здравна помощ, спомагателните съглашения към тях и документите, свързани със сключването, изменението и прекратяването им, може да се сформират както на хартия, по този начин и като електронен документ, и се подписват от страните с дипломиран електронен автограф. Те се изпращат посредством осведомителната система за несъмнено електронно връчване.
Депутатите одобриха в период до 1 април 2024 година министърът на опазването на здравето да сътвори разпоредба в сходство с условията на този закон. А от 1 юли 2024 година НЗОК да заплаща лекарствените артикули на стойност, равна на цената, избрана от признатия механизъм за пресмятане.
До 1 юли т.г.  договорите, подписани до влизането в действие на този закон сред изпълнителите на болнична здравна помощ и притежателите на позволение за търговия на едро с лекарствени артикули, се привеждат от тях в сходство с условията на този закон.
От 1 юли 2024 година притежателите на позволение за търговия на едро с лекарствени артикули ще би трябвало да възвръщат разликата сред цената на медикаментите, заплатени от НЗОК и цената, на която лекарствените артикули са доставени на изпълнителите на болнична здравна помощ при изискванията и по реда на закона.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР