Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона

...
Парламентът прие на първо и второ четене промени в Закона
Коментари Харесай

Народното събрание удължи действието на решения на ТЕЛК и НЕЛК

Парламентът одобри на първо и второ четене промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, с които се удължава действието на решения на ТЕЛК и НЕЛК. Измененията са импортирани от Антон Тонев („Продължаваме Промяната“) и група народни представители.

Промените плануват срокът на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, който е изминал в интервала от 13 март 2020 година до 30 юни 2022 година, да се удължи до издаването на ново експертно решение, само че не по-късно от 31 декември 2022 година, единствено когато съответното лице е подхванало нужните дейности за преосвидетелстване в период до 15 юли 2022 година, само че заради справедлива неспособност, обвързвана с изключителното натоварване на съответните комисии, не могат да преминат през процедурата в законоустановения тримесечен период.

Като претекст за измененията вносителите показват, че действието на изтичащите по време на изключителното положение/обстановка решения на ТЕЛК и НЕЛК е било продължено до 30 юни т.г. и се чака към тази дата забележителен брой лица, в това число и такива, на които експертните решения изтичат след 31 март 2022 година, да останат без годно експертно решение, което лимитира опцията да се употребяват от правата, регламентирани в настоящото законодателство. В същото време преосвидетелстването на тези лица от органите на здравната експертиза в къс период е съществено затруднено.

С признатите промени ще се подсигурява използването на правата, произлизащи от годното експертно решение единствено във връзка с лицата, които са подхванали дейности за преосвидетелстване, само че не по тяхна виновност все още нямат издадени такива. С цел да се подсигурява опцията да се употребяват от правата си съответните лица, се планува и задължението на районните здравни инспекции да дават информация за подадените заявления-декларации на Националния застрахователен институт и на Агенцията за обществено подкрепяне в период до 20 юли 2022 година Законодателната смяна влиза в действие от 1 юли 2022 година, с цел да се подсигурява непрекъснатост при използването на правата, регламентирани в настоящото законодателство.

Народното събрание одобри на второ четене и промени в Наказателния кодекс. Те плануват от две до осем години затвор да стане наказването за склоняване на малолетни към блудствени дейности.

Завишават се и наказванията за киберпрестъпления. Така да вземем за пример досегашният текст предвиждаше, че който непозволено реализира достъп до осведомителна система или елементи от нея, в немаловажни случаи се санкционира с отнемане от независимост до две години. Според признатите промени думите „ две години “ се заменят с „ шест години и с санкция до три хиляди лв. “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР