Парламентът прие на първо четене законопроекта за промени в Закона

...
Парламентът прие на първо четене законопроекта за промени в Закона
Коментари Харесай

Депутатите приеха увеличението на пенсиите на първо четене

Парламентът одобри на първо четене законопроекта за промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2022 година С актуализацията се оферират промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два стадия – от 1 юли и от 1 октомври тази година.

Законопроектът, импортиран от Министерския съвет, беше подсилен със 141 " за ", един " срещу " и 83 " въздържал се ".

Всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, се покачват с 10 на 100, считано от 1 юли. Изплащаните на пенсионерите с пенсия за трудова активност към 30 юни спомагателни суми (т.нар. COVID-19 добавка) и самостоятелни обезщетителни суми, се включват в размера на получаваната от тях пенсия след използване на осъвременяването с 10 на 100, планува още актуализацията.

Заложено е още минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст да се вдигне от 370 лева на 467 лева Вносителите показват към претекстовете, че това е растеж от 26,2 на 100. Предвижда се и оптималният размер на получаваните една или повече пенсии да се усили от 1500 лева на 2000 лева Това е нарастване от 33,4 на 100, прецизира се в претекстовете. От 1 октомври оптималният размер на получаваните една или повече пенсии се усилва от 2000 на 3400 лева

С актуализацията на бюджета на ДОО за актуалната година се планува също от 1 юли размерът на обществената пенсия за напреднала възраст и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова активност, както и добавки, да се усили от 170 лева на 247 лева Заложено е нарастване на приходите и получените прехвърляния по консолидирания бюджет на ДОО с 1,386 милиарда лева

Правителството аргументира нарастването на средствата за пенсионерите с това, че пенсиите имат значително значение за опазване качеството на живот на хората след пенсиониране, защото за по-голямата част от тях те са единственият източник на приход.

В изявление пред депутати преди гласуването на законопроекта общественият министър Георги Гьоков съобщи, че пенсионната система е мощно повредена. По думите му това е по този начин поради неверни политически решения, политически, а не експертни такива. Министърът изрази вяра, че сред първо и второ четене на законопроекта за актуализация на ДОО депутатите ще предложат основни промени, а не популистки, разяснява " Телеграф ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР