Парламентът прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение

...
Парламентът прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене промени, свързани с националната туристическа реклама

Парламентът одобри на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма. Вносители са Димитър Найденов („ Продължаваме промяната – Демократична България “) и група народни представители.

В отчета на парламентарната комисия по туризъм написа, че от името на вносителите законопроектът е бил показан от Димитър Найденов. Той изтъкнал, че използването на процедурите по Закона за публичните поръчки (ЗОП) мощно лимитира опцията за ефикасна национална туристическа реклама посредством огромни онлайн платформи като Facebook, Ютуб, Туитър и други Въвежда се обвързване за потребление на медиатор, защото огромните онлайн платформи нямат процедура да вземат участие в процедури по Закон за обществените поръчки за реклама. Посредниците от своя страна постоянно обвързват комисионната си с размера на рекламния бюджет, което понижава успеваемостта на националната туристическа реклама за наличния бюджет. С препоръчаните промени не се основава изключение за други действия, свързани с рекламата, като подготовка и ръководство, а разрешава на министъра на туризма да разпорежда тези действия настрана от разноските за самата реклама, необвързвайки свързани услуги с рекламния бюджет.

Със законопроекта се предлага изключването на съответния развой от процедурите по Закон за обществените поръчки, което е оправдано поради три условия - кръгът на фирмите, които попадат в обсега е извънредно стеснен и се дефинира от Европейската комисия; плануваните средства ще могат да бъдат изразходвани точно за таргетирана реклама на страната; плануванаъа наредба за бистрота както на средствата, по този начин и на успеваемостта на рекламата, подхожда и даже надвишава прозрачността по Закона за публичните поръчки. 

Депутатите одобриха срокът за оферти сред двете четения да е три дни. 

Божидар Божанов („ Продължаваме промяната – Демократична България “), който прочете отчета в пленарната зала, акцентира, че това е законопроект на комисията по туризъм и има цялостен консенсус. То е искане и на туристическия отрасъл, и на редица управления на Министерството на туризма, а точно да може дейно, транспарантно да се организира националната туристическа реклама, добави Божанов.

В хода на дебата Небие Кабак (ДПС) уточни, че парламентарната ѝ група ще поддържа законопроекта на първо четене и в случай че бъде признат, сред първо и второ четене ще внесат предложение, с което да са сигурни, че се отстрани присъединяване на медиаторите в целия този развой.

Вишегласието, с което и двете комисии поддържат предлагания законопроект, предлаганото изменение, приказва, че в действителност тук сме обединени към нещо, което е доста значимо за сектора, значимо е за цялата промишленост и изключително е значимо, в случай че ние ще се опитаме да създадем в действителност някаква по-смела крачка по посока на основаване на обединен бранд България, уточни Любен Дилов (ГЕРБ - СДС). Според него нещото, от което доста страдаме, освен в региона на туризма, а въобще в визията на света за нас, е, че няма обединен център, който да координира напъните за основаване на общ облик на България по света. 

Цончо Ганев („ Възраждане “) означи, че комисията по туризъм е доста характерна и в нея по никакъв метод не се политизират решенията, които се разискват и взимат, или въпросите, които са на дневен ред. Има последователност, както в този парламент, по този начин и в предходните парламенти, и вътре се вършат неща, които да са напълно от употребява на сектора, добави той. Ганев уточни, че този законопроект е образец за това. Радвам се, че го обсъждаме, и ще се веселя да го приемем, дори в случай че може да мине на две четения още през днешния ден, ще е най-добре, защото той визира опцията България да бъде рекламирана, добави той.

Христо Проданов („ Българска социалистическа партия за България “) също уточни, че това е извънредно значим закон за българския туризъм, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР