Парламентът прие на първо четене промени в Закона за социалното

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за социалното
Коментари Харесай

Социалните помощи ще бъдат обвързани с линията на бедност

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за общественото подкрепяне, с които обществените помощи се обвързват с линията на беднотия, която за тази година е 413 лева В момента обществените помощи се дефинират на база на обезпечен най-малък приход. Предлага се промените да влязат в действие от 1 юни 2023 г. 
Сега обезпеченият най-малък приход, върху който се основават всички обществени заплащания и помощи, е 75 лв. и това е от дълги години, изясни ръководителят на Комисията по труда и обществената политика в Народното събрание Георги Гьоков. Имаше напън от Европейска комисия за по-адекватна поддръжка на българите, в този момент пристигна моментът да създадем тази поддръжка и тя да стане основана на линията на беднотия от 504 лв., уточни той. Странно за какво, линията на беднотия от 504 лв. ще влезе в действие от 1 юни, като българите се нуждаят от сериозна поддръжка изключително преди зимата, разяснява Гьоков.
Следващата година следва обвързването на границите на достъп и границите за приемане на помощи с 25 на 100 от линията на бедността, което значи 68 % повишаване на границата, въз основа на която ще се дефинира достъпът до обществени помощи. Това ще засегне съвсем 100 хиляди души. През 2024 година тази обвръзка се планува да доближи 30 на 100 от линията на беднотия и повече от 115 хиляди души да бъдат подкрепени.
С обвързването на системата за обществено подкрепяне с линията на беднотия ще се изпълнят рекомендациите на Европейска комисия и изискванията за активиране на Плана за възобновяване и резистентност, свързани със схемите за най-малък приход. 
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР