Парламентът прие на първо четене промени в Закона за социалното

...
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за социалното
Коментари Харесай

Приеха социалните помощи да бъдат обвързани с линията на бедност

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за общественото подкрепяне, импортирани от Министерския съвет (МС), със 106 гласа " за " и 23 " въздържал се ". Измененията плануват обществените помощи да се дефинират на база размера на линията на беднотия за съответната година, избрана с разпореждане на Министерски съвет. В момента обществените помощи се дефинират на база на обезпечен най-малък приход. Предлага се промените да влязат в действие от 1 юни 2023 г. 

В момента обезпеченият най-малък приход, върху който се основават всички обществени заплащания и помощи, е 75 лв. от дълги години, изясни ръководителят на Комисията по труда и обществената политика в Народното събрание Георги Гьоков ( " Българска социалистическа партия за България " ). 

Служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров уточни, че идната година линията на беднотия ще се увеличи с 22 на 100 спрямо границата на бедността, която имаме в този момент. Приет е нормативният акт и той има неотложно деяние от 1 януари 2023 година, означи той.

Автоматично от 1 януари 2023 година ще влезе нов тип нараснала поддръжка за хората с увреждания по Закона за хората с увреждания, тъй като там помощите са обвързани с формалната линия на беднотия, изясни Лазаров.

Що се отнася до Закона за обществено подкрепяне, от предходната година бяха подхванати дейности, с които, без значение че обезпеченият най-малък приход не беше изменен и е 75 лв., се одобриха корекционни коефициенти, които на процедура обвързаха достъпа до обществени помощи с % от сегашната линия на беднотия, която за тази година е 413 лв., добави той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР