Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда

...
Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда
Коментари Харесай

Парламентът прие важни промени за работещите хоум офис

Парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса на труда свързани с нормативната уредба за работата от разстояние .

Законопроекта, импортиран от Министерския съвет, поддържаха 136 народни представители, а петима се въздържаха.

Промените във връзка с работата от разстояние са в осъществяване на мярка от Националния проект за възобновяване и резистентност. Предвижда се в трудовия контракт да бъде несъмнено мястото на работа от разстояние . По този метод се обезпечава сигурността за страните по трудовото правно отношение и има опция за работодателя да реализира надзор на осъществяването на предоставената работа.

Въз основа на предоставена от служащия или служителя информация за характерностите на обезпеченото от него работно място , работодателят ще има опция да подхваща нужните ограничения за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд. Регламентирана е опция за потребление на автоматизирана система за отчитане на отработеното време.



Въведено е така наречен право на изключване, което дава право на служащия или служителя , извършващ работа от разстояние, да не дава отговор на инициирана от работодателя връзка по време на междудневната и седмичната отмора .

Регламентира се съображение за понижаване на отговорността на работодателя при настъпване на трудова акцидент , когато работещият от разстояние не е спазил разпоредбите за сигурност и здраве при работа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР