Парламентът прие на първо четене проектобюджета на държавното обществено осигуряване,

...
Парламентът прие на първо четене проектобюджета на държавното обществено осигуряване,
Коментари Харесай

Бюджетът на държавното обществено осигуряване мина безпроблемно на първо четене

Парламентът одобри на първо четене проектобюджета на държавното публично обезпечаване, съобщи кореспондент на " Фокус “ .

Той получи 135 гласа " за “ – от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. 30 бяха " срещу “, а 32-ма се въздържаха.

По-рано през седмицата отрасловите комисии по бюджета и обществените политики поддържаха бюджета на първо гласоподаване. От Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ обаче гласоподаваха " срещу “, а " Възраждане “ се въздържаха.

Цифрите в бюджета

В проектобюджета на държавното публично обезпечаване се планува увеличение на пенсиите с 11% по " швейцарското предписание “ от 1 юли 2024 година – за застрахователен стаж и възраст при цялостен застрахователен стаж се усилва от 523,04 лв. на 580,87 лв.. Увеличаване на минималната работна заплата от 780 лева на 933 лв. от 1 януари 2024 година. Нарастване на оптималния застрахователен приход с 350 лв. – от 3400 на 3750 лв..

Освен това, се планува увеличение на " вдовишката добавка “ от 26,5 на 30% от пенсиите или сбора на пенсиите, които е получавал брачният партньор.

Увеличава се минималния дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85,71 лв. на 107,14 лв..

Дебатите

Георги Георгиев от " Възраждане “ съобщи, че бюджетите за 2022, 2023 и 2024 година са сходни. Според него не се следи обществена политика в посока подкрепяне на българските фамилии. Именно поради това те ще се въздържат от поддръжка

" Възраждане “ не вижда целенасочена обществена политика. Третата политическа мощ не вижда промени по повод нарастване на пенсиите, съгласно Георгиев се съблюдава само швейцарското предписание за нарастване с 11%. Те обаче дефинират като позитивна стъпка нарастването на оптималния застрахователен приход с 350 лв.. Те поддържат и увеличението на вдовишките добавки.

Критични са обаче към замразяването на майчинството за втората година, като това съгласно тях не е в интерес на демографската политика. Те ще създадат публицистични оферти сред двете четения.

" Възраждане “ ще упорстват и за увеличение на размера на помощите за безработица.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия също откри подобие сред бюджетите за 2023 година и 2024 година. Той не вижда политики за повишение приходите и за превъзмогването на публичните неравенства. Левицата повдигна въпросът за линията на беднотия, те считат, че тя би трябвало да бъде осъвременена съгласно сегашната икономическа конюнктура.

Гьоков сподели още, че нарастването на пенсиите ще бъде изядено то инфлацията. Увеличението на вдовишките добавки обаче е позитивна стъпка съгласно Българска социалистическа партия.

От ПП-ДБ Искрен Арабаджиев съобщи, че в бюджета има промени и те са за подобряването на обществената политика. Той означи точно стъпките, направени за нарастване на вдовишките добавки. Той сподели още, че пенсионната система има потребност от промени, а от Министерството на труда и обществената политика предвиждали подобен разбор. От ПП-ДБ дефинираха стъпките в нарастването на оптималния застрахователен доход също като позитивен ход. По думите му това се постанова, откакто и междинната работна заплата пораства.

Социалният министър Иванка Шалапатова означи, че проектобюджетът за ДОО за 2024 година реализира и баланс, и резистентност. Тя удостовери, че Социалното министерство към този момент приготвя разбор на пенсионната система и той ще започва до няколко седмици.

Шалапатова означи, че минималната работна заплата би трябвало да дава отговор на директивите на Европейски Съюз. Именно по тази причина ще на Народното събрание ще бъде препоръчан обективен механизъм за установяване на минималното възнаграждение.

Министърът създава и стратегия за развиването на демографската политика. В нея залягат ограничения за раждаемостта, териториалното систематизиране, опазването на здравето и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР