Парламентът прие на първо четене изменения в Гражданския процесуален кодекс

...
Парламентът прие на първо четене изменения в Гражданския процесуален кодекс
Коментари Харесай

НС прие на първо четене изменения в ГПК, с които се правят промени и в Закона за закрила на детето

Парламентът одобри на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се вкарват наредбите на европейски регламенти. В поддръжка на измененията гласоподаваха 103-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и Движение за права и свободи, а 58 от „ Възраждане “, „ Българска социалистическа партия за България “ и „ ИТН “ бяха „ срещу “.

От опозицията показаха терзания, че със заключителните разпореждания на законопроекта за изменение на ГПК се трансформират и други закони като да вземем за пример Закона за протекция на детето.

В началото на съвещанието от „ Възраждане “ и от „ Българска социалистическа партия за България “ желаеха министърът на правораздаването или представител на Министерството на правораздаването (МП) да участват при разискването на измененията в пленарната зала. След дадена отмора, в пленарната зала пристигна представител на Министерство на правосъдието, само че скоро по-късно полемиката беше прекъсната заради липса на искащи за изявление.  

С промените се усъвършенства успеваемостта и бързината на правосъдното произвеждане и се усъвършенстват процедурите по събирането на доказателства при трансгранични производства. Предвижда се присъединяване на представител на българския съд, на страните, техните представители, и на движимости лица при събирането на доказателствата от съда на другата страна, както и се основава правна опция за непосредствено събиране на доказателства в друга страна членка, се показва в отчета по законопроекта на парламентарната комисия по правни въпроси.

Предвидени са разпореждания, които да ускорят предаването и връчването на правосъдни и извънсъдебни документи сред страните членки по цивилен и търговски каузи.  

Със законопроекта съгласно условията на Регламент (ЕС) 2019/1111 се откриват единни правила за подготвеност при бракоразвод, законна разлъка, оповестяване на брака за нереален, както и при разногласия по отношение на родителската отговорност с интернационален детайл. В допълнение на разпоредбите, уредени с Хагската спогодба, се вкарват нови процедури при връщане на дете при интернационално похищение. 

Регламентират се процедури за издаването, поправянето и отменянето на документи, удостоверяващи решения по брачни въпроси, по въпроси за родителска отговорност, за връщане на дете и за допускане на краткотрайни и охранителни ограничения, като се планува регистрите за гражданското положение да се актуализират въз основа на влезнало в действие решение, достоверен акт или съглашение от друга страна - членка на Европейския съюз. С плана на закон се вкарват правила за директно осъществяване в България на правосъдни решения, достоверен акт или съглашение от друга страна - членка на Европейски Съюз, без да е належащо издаване на изпълнителен лист, като се уреждат процедури за прекъсване и отвод за осъществяване, когато е налице сериозен риск с дългогодишен темперамент за детето.

С промените в Закона за протекция на детето се уточняват наредбите по отношение на вземането на краткотрайни ограничения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и по отношение на интернационалното похищение на деца, урежда се процедурата за настаняване на дете в Република България по искане от съд или способен орган на друга страна членка, както и настаняване на дете в друга страна членка.

Маргарита Махаева („ Възраждане “) разяснява, че тихомълком в заключителни разпореждания на ГПК се вършат извънредно съществени промени в Закона за протекция на детето, които е трябвало да бъдат подложени на необятно публично разискване и да се вземе поради мнението на способените лица, съобщи Българска телеграфна агенция. Давате право и на децата под 10-годишна възраст да се изричат в правосъдни производства, уточни тя. Това инцидентно интродукция към детското правораздаване ли е или греша, попита Махаева. Тя означи, че в друго изменение се показва, че способените органи по регистрацията актуализират регистрите за гражданско положения въз основа на влезнало в действие решение, достоверен акт или съглашение в друга страна членка на Европейски Съюз. Имам въпрос към министър Славов дали това значи, че сключването на брак сред еднополови двойки в друга страна членка ще може да се валидира в България единствено по силата на този закон, добави Махаева.

Иван Ченчев („ Българска социалистическа партия за България “) обоснова за какво е дал своя вот срещу законопроекта. Така завоалирано през други законопроекти, през преходни и заключителни разпореждания лека бавно „ си пълзи “ Истанбулската спогодба, разяснява той.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР