Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за тази година.

...
Парламентът прие на първо четене държавния бюджет за тази година.
Коментари Харесай

Бюджетът мина на първо четене

Парламентът одобри на първо четене държавния бюджет за тази година. " За " бяха 156 депутати, 71 – " срещу ", един се въздържа.

План-сметката на страната поддържаха от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи.

" Против " бяха от " Българска социалистическа партия за България ", " Възраждане " и " ИТН ".  Въздържа се един депутат - от ГЕРБ-СДС.

Преди това Народното събрание отхвърли плана за държавен бюджет с включен план на Висшия правосъден съвет.

Приетият към този момент на първо гласоподаване бюджет за 2023 година е създаден при параметри в границите на Маастрихтските критерии, с което държавното управление извърши един от главните си цели - да обезпечи на страната постоянен бюджет за 2023 година с недостиг до 3 на 100 от Брутният вътрешен продукт, без да се усилват налозите и без да се лимитират обществените заплащания, посочва вносителят.

Макроикономическата прогноза на Министерството на финансите планува през 2023 година напредък на брутния вътрешен артикул от 1,8% и постигане на размер от 184,5 милиарда лв.. През 2024 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще се форсира до 3,3%, а през 2025 година се чака да бъде 3,2%.

Очакванията са в края на 2023 година инфлацията да се намали до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което се дължи на понижението на цените на храните и енергийните артикули.

Минималната работна заплата се резервира на 780 лв.. Предвидено е нарастване на разноските за личен състав с 10% за структурите, които не са получили такова нарастване през 2022 година, и 15% - за структурите в общинската администрация.

Според министъра на финансите Асен Василев приходната част е изпълнима, въпреки и леко „ напрегната “, разходната разрешава естественото действие на всички държавни системи, да не бъдат намалявани обществените разноски и придобивки.

Министърът акцентира, че се резервират ставките на всички налози, като се изключи тази на газа, чиято ставка се връща назад на 20 %, защото интернационалните пазари са се успокоили.

" В огромната част запазихме заложеното от служебния кабинет по политиката за приходи – 10 % да се дадат там, където не са били дадени ", посочи Василев.

В бюджета на НЗОК са обезпечени пари, тъй че 1500 лева да стане заплатата за медицински сестри и 2000 лева за доктор във всички лечебни заведения, освен в огромните, изясни Василев. В обществената политика към този момент има индексация на пенсиите по швейцарското правило; 111 млн. лева в допълнение са заделени по отношение на новия размер на линията за беднотия, което е значимо при установяване на помощта за хора с увреждания; има 50 млн. лева от горната страна по действия по Закона за общественото подкрепяне, свързани също с новата линия за бедност; 30 млн лева в допълнение по Закона за фамилните помощи за деца, уточни Василев.

Има и 31 млн. лева повече по отношение на въведената нова еднократна помощ за учениците от 1-5 клас. Увеличени са стипендиите на студентите и учениците. За образованието има 38 млн. лева за саниране на студентски общежития, 80 млн. лева за реорганизация, надстрояване на детски градини. Предвидени са 5 млн. лева в допълнение за нови спортни площадки; 20 млн. лева за компенсиране на разноските за развъждане на деца, които не са признати в детски градини и ясли, добави министърът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР