Парламентът прие на първо четене бюджета за догодина. „За“ гласуваха

...
Парламентът прие на първо четене бюджета за догодина. „За“ гласуваха
Коментари Харесай

Народното събрание прие Бюджет 2019 на първо четене

Парламентът одобри на първо четене бюджета за следващата година.
„ За “ гласоподаваха 115 народни представители, измежду които представителите на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", един народен представител от " Воля " и един самостоятелен. Гласовете " срещу " бяха 85 и пристигнаха от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Нямаше нито един " въздържал се ".
На гласуването в пленарна зала участваха министрите Владислав Горанов, Цецка Цачева, Кирил Ананиев, Боил Банов, Теменужка Петкова, Росен Желязков, Бисер Петков, Младен Маринов, Красимир Вълчев, Нено Димов.
ШИРОКАТА БЮДЖЕТНА РАМКА
Бюджетът за 2019 година планува растежът на брутния вътрешен артикул (БВП) да се увеличи до 3,7% , безработицата се чака да се намали до 4,8%, а средногодишна инфлация да бъде 3%.
Размерът на приходите, помощите и даренията по Консолидираната фискална стратегия (КФП) за 2019 година е 43, 857 милиарда лв. или 37,7 % от Брутният вътрешен продукт. В консолидираната фискална стратегия за 2019 година се планува размерът на вноската на България в Общия бюджет на Европейски Съюз за 2019 година да бъде 1,282,1 милиарда лева, или 1,1% от Брутният вътрешен продукт.
За следващата година е планувано по консолидираната фискална стратегия (КФП) да има 600 млн. лв. недостиг , т.е. 0,5% от Брутният вътрешен продукт.
Увеличение на разноските за 2019 година по отношение на 2018 година се следи при разноските за личен състав, за обществено и здравно-осигурителни заплащания, за дотации и за финансовите разноски. Ръстовете се дължат главно на политиката по приходите, в това число и в бранш обучение, на плануваните вложения в бранш защита и сигурност, на вложенията, свързани с въвеждането на ТОЛ системата, и на разноските на Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.
Приоритетите на Бюджет 2019:
1. Социална политика
- За обществена протекция и равни благоприятни условия – за целеви помощи за отопление са планувани в допълнение по 40,4 млн. лева за всяка година от прогнозния интервал (50% повече по отношение на средствата през 2018 г.);
- За хората с увреждания – за гарантиране на финансовата рамка на плана на Закон за хората с увреждания при неговото приемане са планувани в допълнение по 150 млн. лева за всяка година от прогнозния период;
- За обществено включване – по отношение на въвеждането на нов тип месечна помощ за деца без право на наследствена пенсия от умрял родител, според измененията в Закона за фамилни помощи за деца, по бюджета на МТСП са разчетени 7 млн. лева Размерът на помощта за 2019 година е 115 лв..
2. Образование
Политиките за налично и качествено обучение се реализират посредством повсеместен интегриран метод, основан на обвързаните и съгласувани дейности на институциите на национално и локално ниво. Средствата от държавния бюджет главно са ориентирани към четирите стълба за финансиране на системата според Закона за предучилищното и учебното обучение, както и към финансиране образованието на студенти и докторанти, несъмнено въз основа на комплексната оценка на качеството на образование.
3. Отбрана
Спазено е условието за постигане на разноските за защита до избрания % от Брутният вътрешен продукт в сходство с Националния проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година, като в бюджетната рамка за 2019 година общо разноските за защита възлизат на 1,839,3 милиарда лева, което съставлява 1,58% от Брутният вътрешен продукт.
4. Политика по приходите
Заложена е мярка за нарастване с 10% на средствата за заплати в обществения бранш и осигурителни вноски от 2019 година
На секторно равнище е разчетено:
- за обучение - нарастване на заплатите на учителите приблизително с 20% за постигане през 2021 година на удвояване по отношение на 2017 година на средствата за хонорари на педагогическите експерти.
- увеличение на средствата за заплати и хонорари на личния състав за изборните длъжности и за заетите в системата на правосъдната власт , за които законодателно е регламентиран механизъм за образуване на възнагражденията.
- увеличение на средствата за личен състав в системата на Министерството на вътрешните работи и Министерството на правораздаването .
Мерките с фискално влияние в осигурителната и пенсионната политика включват:
• увеличение на оптималния застрахователен приход за всички обезпечени лица на 3 000 лева.;
• увеличение на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица , надлежно за 2019 година в размер на 560 лева, за 2020 година – 610 лева и за 2021 година – 650 лева.;
• увеличение на минималния застрахователен приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители от 350 лева на 560 лева от началото на 2019 г.;
• увеличение от 1 юли 2019 година на оптималния размер на получаваните една или повече пенсии на 1 200 лева (40% от размера на оптималния застрахователен приход за съответната година).
От 1 юли 2019 година всички пенсии отпуснати до 31 декември 2018 година се усилват с 5,7% (процент, избран по правилото на член 100 от КСО), при отчитане на новата тежест на една година застрахователен стаж.
Политиките в бюджета във връзка с общините са ориентирани към разширение на опциите за тяхното стабилно и уравновесено развиване, повишение успеваемостта и възстановяване на качеството и обсега на дейностите на локално ниво. Основно предизвикателство пред общините e привеждане на фискалните индикатори и разпоредбите за дълга и финансовото положение в сходство с условията на Закона за обществените финанси, както и продължение на дейностите за финансово излекуване за реализиране на финансова резистентност и непоклатимост на общинските финанси. Специално във връзка с плануваното за общините, кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов беше безапелационен - страната санкционира общините, които не задлъжняват.
Приходите на общините, разчетени за 2019 година нарастват с 120,8 млн. лева по отношение на разчетените за 2018 година - поради множеството пари от имуществени налози, доходи и приходи от благосъстоятелност и общинските такси. Най-високи приходи са планувани от имуществени налози – с 60,4 млн. лева над разчетените в КФП за 2018 година
В плана на бюджета за 2019 година са включени размерите на главните бюджетни взаимоотношения сред общините и централния бюджет в общ размер 3 745,8 млн. лева Предвиденото нарастване, по отношение на признатите с бюджета за 2018 година е с 481,7 млн. лева, в това число: на общата дотация за делегираните от страната действия – с 453,7 млн. лева.; на изравнителната дотация – с 10,0 млн. лева.; на прехвърлянията за зимно поддържане и снегопочистване – с 3,0 млн. лева.; на целевата дотация за финансови разноски - с 15,0 млн. лева
I. ДЪРЖАВЕН БЮДЖЕТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА 2019 Г.
Приходите , помощите и даренията ще са общо 25,693,3 милиарда лева Тази сума е по-голяма от сумата по бюджета за 2018 година с 2,177,5 милиарда лева - основно поради чаканите повече пари от по-високи налози, малко над 2 милиарда лв..
Общата сума на разноските е 13,323,7 милиарда лева и е по-голяма от разноските за 2018 година с 1,400,4 милиарда лева За 2019 година се предлага вноска в общия бюджет на Европейския съюз на сума 1,282,1 милиарда лева Тази вноска е по-голяма със 148,2 млн. лева от вноската за 2018 година
Дефицитът ще е 399,3 млн. лв., което е с 224,2 млн. лв. по-малко от 2018 година.
Номер едно по разноски е Министерство на вътрешните работи - 1,5 милиарда лв., като за личен състав са планувани 1,3 милиарда лв.. За съпоставяне за опазване на здравето са планувани 548 млн. лв. разноски, от които единствено 245 млн. лв. за личен състав, а за обучение - 664 млн. лв. разноски, от които 372 млн. лв. за личен състав. Общо разноските за полицията са повече, в сравнение с за обучение и опазване на здравето
II. БЮДЖЕТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА 2019 година
За бюджета на Народното събрание за 2019 година са планувани доходи от 1,5 млн. лева и разноски от 79,3 млн. лева Бюджетните взаимоотношения с централния бюджет (трансфери) са 77,8 млн. лева От общата сума на разноските настоящите разноски са 65,2 млн. лева, финансовите разноски са 13,6 млн. лева и запасът за неотложни и непредвидени разноски е 0,5 млн. лева
III. БЮДЖЕТ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ЗА 2019 година
Общите доходи са в размер на 116 млн. лв., основно от парцели. Разходите са 704,3 млн. лв., само че Висш съдебен съвет искаше съвсем 65 млн. лв. повече! Резервът за 2018 година се резервира на равнището на 2018 година - 600 хиляди лева

Всяка година с бюджета задоволяваме по-добре публичните потребности, без да сътворяваме диспропорции в стопанската система и да обременяваме с задължения. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Закона за бюджета за 2019 г.Днес ще водим спор по фискалната рамка за 2019 година, която прецизно отразява и следва заложените цели в програмата на държавното управление “, сподели Горанов. По думите му растежът на Брутният вътрешен продукт е плануван да се усили по линия на общественото ползване и вложения и номинално да доближи до нивото на 116 милиарда лева в края на 2019 година „ За последните две години Брутният вътрешен продукт се усилва последователно, като номиналният растеж се усилва на 10 милиарда лева, до края на мандата на това държавно управление анализите демонстрират, че той може да надмине 130 милиарда лева “, съобщи още министърът на финансите.
Няма да подкрепим бюджета за 2019 година. Това съобщи зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев.. „ Бюджетът не е торба с пари за обществени заплащания. Той е главният финансов инструмент за правене на икономическа политика “, разяснява той. „ Бюджетът за идната година не отразява цикъла на икономическото развиване и не поддържа растежа “, съобщи Йордан Цонев. По думите му българската стопанска система бележи напредък, само че той не се дължи на провежданите политики, а на увеличеното ползване. „ В годините на напредък бюджетът би трябвало да бъде на остатък, да се икономисват задоволително средства, с цел да се посрещат разноските “, изясни Йордан Цонев. „ Продължава неправилното обмисляне на самия бюджет, с високи финансови разноски, които не се разходват. Излишъкът се разходва с разпореждане на Министерски съвет “, сподели още депутатът от Движение за права и свободи.
Народният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев се изрече сериозно за бюджета. " Правителството ни предлага бюджетна фискална политика, която води към закъснение на икономическия напредък “, сподели той. Според него с изключение на, че понижава непознатите вложения, държавното управление нищо не споделя в бюджета за това по какъв начин те се компенсират. Проф. Гечев уточни, че когато вложенията заобикалят България, а вътрешните такива не са задоволителни, нормално се усилват капиталовите бюджетни разноски, с цел да се помогне стопанската система на страната. „ Нашето държавно управление отхвърля да усили тези капиталови разноски “, разяснява той. Народният представител добави, че ръководещите са нарушили Закона за бюджета за актуалната година и не са изпълнили 10 милиарда лева По думите му в бюджета на Република България липсва специфичен капиталов фонд, дълготраен, ориентиран към развиване на стопанските системи. „ Германия има 15-годишен небосвод на капиталова политика, разрушена по години “, сподели проф. Гечев и добави, че във Франция обстановката е сходна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР