Парламентът прекрати правомощията на Илко Желязков като член и заместник-председател

...
Парламентът прекрати правомощията на Илко Желязков като член и заместник-председател
Коментари Харесай

Рашков: Стотици българи са били подслушвани

Парламентът приключи пълномощията на Илко Желязков като член и заместник-председател на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства /СРС/.

"За " освобождението му гласоподаваха 170 депутати, без "против " и въздържали се.

Илко Желязков е един от глобените от Съединени американски щати българи по закона "Магнитски ". Искането за предварително преустановяване на пълномощията му е импортирано от самия него.

Със 173 гласа "за " депутатите прекратиха пълномощията и на Стефан Белчев като член на Комисията за обществен контрол над записаните инспектори. Стефан Белчев е новият шеф на Агенцията за държавна финансова ревизия.

Днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков беше изслушан в Народното събрание по искане на ГЕРБ-СДС, по отношение на изказвания за нелегално подслушване на политици и жители.

"Стотици български жители са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по позволение на Специализирания съд ", съобщи Рашков.

"Вие желаете от мен като министър на вътрешните работи да ви изреждам имената, единствено че сте сбъркали името, аз не се споделям Цветан Цветанов ", разяснява Рашков и уточни, че законът не разрешава разгласяването на такава информация.

От ГЕРБ-СДС желаеха Рашков да даде информация кои са политиците и жителите, които са били подслушвани непозволено.

Председателят на групата Десислава Атанасова дефинира тематиката като "предизборна пушилка " и означи, че инспекциите не са открили нито един от претендентите, президентът, вицепрезидентът, служебният министър-председател и водачи на партии да са подслушвани.



"Става дума за стотици български жители, подложени на ограничаване на техните права със специфични разследващи средства. Министерство на вътрешните работи са следили безучастно и някои служби са изпълнявали функционалностите на профилиран личен състав на профилираната прокуратура. И са правили нарушавания на закона за класифицирана информация - имената са разнасяни на листчета, които след това са били заличаване. Информацията не е била записвана съответно както изисква законът ", съобщи пред депутатите Рашков.

Преди известно време прокуратурата стартира да се самопроверява и предстоящо тя излезе със мнение, че нарушавания няма за миналогодишния интервал. Националното бюро също сподели, че няма такива данни. Но единствено преди 2 дни стана ясно, че има непозволено подслушвани български жители, една част от които се занимават с политика. Националното бюро се е обърнало към прокуратурата с въпрос дали могат да уведомят засегнатите жители, откакто е засечено непозволено потребление на СРС. И те им споделили - не. Защо? За не си потърсят правата хората ли?, запита Рашков.

"Първо започнахте с информация за 35, след това станаха 70 - 75 души. Преминахте през ченгеджийски истории за заличаване на СРС и се стигна до инспекция на Бюрото за СРС-та. Самосезира се и прокуратурата, само че приключи произвеждане заради липса на доказателства. По това време течеше предизборна акция и имаше партии, които конструираха цялата си акция върху недоказаните ви изказвания. Въпреки това, вие още смятате, че тематиката предизборна пушилка е значима за обществото и я ползвате в случаите, в които не желаете да отговоряте на значими въпроси - за мигрантския напън, битовия растеж на жертвите на ПТП, кадровите ви решения ", съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ, с което аргументира настояването за подслушване.

Министърът Рашков разгласи, че има солидни подозрения, че лица, които са били в листите в предизборния интервал, макар имунитета си, са били "контролирани " със СРС-та. „ При нас има данни за не по-малко от 100 души ", добави той.

"Интересно за какво единствено депутатите от ГЕРБ не знаят за тези СРС, а седящите до тях солидна група политици донесоха наготово материал по тази тематика в Министерство на вътрешните работи. Данните се отнасят за материали, направени от спецпрокуратата до профилирания съд, с което е разрешено да бъдат ограничавани права на протестиращи български жители предходната година. Има данни, че във връзка с някои тези хора подслушването е траяло много дълго време. Особено интензивно са употребявани тези начини след нахлуването на прокуратурата в президентската институция ", разгласи вътрешният министър в служебното държавно управление.

Той изясни, че претекстовете, с които са желани подслушванията - лицата целят да бъде съборена властта в републиката и опит за прелом, за принудително завладяване на властта. "Което е закононарушение против Републиката по Наказателен кодекс ", уточни Рашков.

И изяви подготвеност да се яви пред нарочна анкетна комисия, където да даде класифицирана информация за послушванията.

А сигналът, който през вчерашния ден вътрешният министър Бойко Рашков изпрати в следствието против основния прокурор Иван Гешев към този момент е разпределен на прокурор, сподели ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя напомни, че данните на Рашков бяха препратени до спецпрокуратурата и на инцидентен принцип сигналът е разпределен на прокурор. Предстои той, въз основа на вътрешното си разбиране и закона, да реши какви дейности да предприеме.

Колкото до декларираното от Рашков, че ще апелира, в случай че получи отвод за следствие на Гешев, Маджарова съобщи, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативна профилирана прокуратура. Такъв е редът и по този начин действа прокуратурата с всички сигнали, без значение от кого и против кого са подадени, уточни още тя

Валентина Маджарова напомни, че по силата на настоящия от 1975 година Наказателно-процесуален кодекс, главният орган, оправомощен да образува досъдебно произвеждане, е прокурорът. Единствено кодексът от 1952г. е предвиждал опция такава преценка, наред с прокурора, да прави и следователят.

Ръководителят на спецпрокуратурата добави, че през годините са постъпвали разнообразни сигнали против основните прокурори и този сигнал не е казус. Единственото друго в тази ситуация е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР