Парламентът предприе първи стъпки за изграждането на Националната детска болница.

...
Парламентът предприе първи стъпки за изграждането на Националната детска болница.
Коментари Харесай

Парламентът следи стриктно строежа на Националната детска болница, поиска отчети от здравния министър ежемесечно

Парламентът предприе първи стъпки за построяването на Националната детска болница. Депутатите одобриха с цялостно единогласие план на решение, с което задължават изпълнителната власт да показва данни за свършената работа по плана досега, съобщи кореспондент на " Фокус " .

Предложението бе импортирано от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Костадин Ангелов, Джевдет Чакъров, Васил Пандов и Александър Симидчиев.

С него министърът на опазването на здравето се задължава в 7-дневен период, считано от през днешния ден, да показа доклад, направен след повсеместен одит, на Народното събрание за постигнатите резултати и разходваните средства за дейностите за основаване, създаване и съоръжение на Националната детска болница от " Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД.

Решението планува още в 30-дневен период след неговото приемане здравният минситър да даде проект за ускорено създаване на детската болница.

Министърът на опазването на здравето ще би трябвало да дава ежемесечен доклад на депутатите за свършената работа по плана.

Дебати

При разискванията Костадин Ангелов съобщи, че главната цел на решението е да се даде явен знак, че за постигането на резултат за построяването на Националната детска болница би трябвало да се реализира надинституционален консенсус. По думите му тематиката не би трябвало да бъде политизирана, а би трябвало да се положат всички старания, с цел да се осъществя плана.

" Крайно време е този план да бъде стартират, да бъде построен сполучливо, според всички настоящи стандарти в Европейския съюз и всичко, което се случва по неговото създаване, да бъдат навреме докладвани на Народното събрание посредством Комисията по опазването на здравето “, съобщи Ангелов.

Той сподели, че би трябвало да се построи онлайн страница, на която всеки жител да може да наблюдава по какъв начин тече построяването. Ще се упорства да бъдат поставени камери, които в живо време да демонстрират до къде вървят дейностите.  

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия поддържа плана на решение, казвайки, че той е явен знак за съществуването на воля за реализирането на плана. Той обаче бе сериозен към това, че не е била основана комисия по въпроса, каквито настоявания имаше Българска социалистическа партия. Ченчев изрази вяра, че наистина ще има бистрота по плана. Той попита къде са отишли 100 млн. лв., които са били отпуснати от държавното управление преди няколко години.

В отговор на Ченчев Костадин Ангелов изясни, че реалистичните срокове за изграждане на Националната детска болница ще отнеме към 7-8 години. Той изясни, че би трябвало да се съблюдават всички закони и процедури за строителството и предизвести, че целият развой може да бъде стопиран от компании, които имат подобен интерес.

Проф. Ангелов сподели и за 100-те милиона. Той изясни, че те са в капитала на сдружението и добави, че те са били набирани за болничното заведение.

Джевдет Чакъров  от Движение за права и свободи разяснява, че тематиката за детската болница е издигнат още по времето на ръководството на Национална движение „Симеон Втори". Той прикани народните представители да стигнат до консенсус и да излязат с обща позиция.

" Крайно време е страната ни да бъде на европейско и световно ниво във връзка с здравната помощ, която можем да осигуряваме на децата “, означи той.

Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ съобщи, че няма изясненост кой тъкмо би трябвало да дава отговор за плана за болничното заведение. Според него в Министерския съвет " няма човек, който да е задоволително виновен, който да се заеме с такава идея “.

Костадин Ангелов му отговори, че пробойните в плана в предишното са се появили, когато няколко министерства е трябвало да вземат решения за плана. Той сподели, че няколко обособени институции е трябвало да намерят " сечението по казуса “ и заради тази причина съгласно него би трябвало да има един човек, който надинституционално да управлява процеса.

Бившият здравен министър сподели още, че от 2020 досега доста министри не са положили никакви старания за реализацията на плана. Проф. Ангелов означи, че е работа на Народното събрание да управлява изпълнителната власт.

Гроздан Караджов съобщи, че нямало потребност от това решение на Народното събрание. По думите му неналичието на първокласен надзор идва от невъзможността на министър-председателя да координира действията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР