Парламентът попълни състава на 24 постоянни парламентарни комисии след близо

...
Парламентът попълни състава на 24 постоянни парламентарни комисии след близо
Коментари Харесай

Възраждане поиска комисията за българите в чужбина, дадоха я на Антоанета Цонева

Парламентът попълни състава на 24 непрекъснати парламентарни комисии след близо шест часа съвещание.

Скандали съпътстваха избора на председателските места най-много на обществената комисия, тази по вътрешна сигурност и за българите в чужбина.

Опозицията упрекна ръководещите, че си разпределят между тях управителните постове в парламентарните комисии, а след това се оказа, че Политическа партия решили да се откажат и да предостяват по едно председателско място и на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", само че без да ги питат.

Поставени пред приключен факт, те го дефинираха като благодеяние и демонстративно отхвърлиха председателските места. Това лиши повече от шест часа парламентарно време.

От " Възраждане " пък желаеха да оглавят комисията за работа с българите в чужбина и настояха да я оглави Костадин Костадинов. От партията акцентираха, че техният водач е доста по-подготвен по тематиката от Антоанета Цонева от Демократична България. Мнозинството обаче я поддържа и избра за неин ръководител.

Движение за права и свободи отхвърли да одобри решението на Политическа партия Хасан Адемов да застане отпред на обществената комисия, тъй като е било взето зад тила им, без да ги питат. ГЕРБ повториха същото за комисията по вероизповеданията. А изборът на Атанас Атанасов да води вътрешната комисия възмути депутата от Има Такъв Народ Иво Атанасов, който настоя за неговия отказ - подобен не последва.

Седем комисии оглавиха от " Продължаваме промяната ". Милен Матеев от Политическа партия ще бъде ръководител на Комисията по конституционни и правни въпроси. Радослав Рибарски ще бъде отпред на енергийната комисия, а Венцислава Любенова оглави Комисията по външна политика. Настимир Ананиев оглави Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. Политическа партия ще води и комисията по предварителната защита и противопоставяне на корупцията.

Демократична България ще ръководи икономическата и вътрешната комисии в лицето на Мартин Димитров и Атанас Атанасов.

Българска социалистическа партия оглави пет комисии - по защита и обучение, както и тази на комисията по младежта и спорта. Начело на първата застава единият заместник-председател на партията Атанас Зафиров, а другият заместител на Нинова - Ирена Анастасова, ще бъде началник на просветната комисия. Иван Ченчев оглавява комисията по въпросите на младежта и спорта. Манол Генов бе определен за началник на комисията по околна среда и води. Драгомир Стойнев пък застана отпред на Комисията по въпросите на Европейския съюз.

Има Такъв Народ също взе пет парламентарни комисии. Тошко Йорданов ще е отпред на културата в Народното събрание, а Кирил Сашев - на комисията по електронното ръководство. Станислав Балабанов пък ще бъде ръководител на Комисията за директното присъединяване на жителите и взаимоотношението с гражданското общество. Финансистът Любомир Каримански ще води комисията по бюджет и финанси. Андрей Чорбанов ще бъде ръководител на Комисията по правата на индивида, жалбите на жителите и вероизповеданията.

От Политическа партия даже предложиха да имат двама заместник-председатели на икономическата комисия, което предизвика водача на Движение за права и свободи да подчертае, че такова нещо до момента не се е случвало. Последва корекция от Политическа партия, които отдръпнаха единия заместител на Мартин Димитров.

" Такова нещо не е било - да има по двама заместници от ръководещите, а опозицията да не взе участие в управлението на комисиите. Не считаме, че е добра процедура от ръководещата коалиция, а още по-лошо от една от групите да се вземат зам.председателските места. Явно концепцията ви е да решавате вместо другите парламентарни групи ", обърна внимание Карадайъ.

От ГЕРБ пък обърнаха внимание, че новото болшинство ужасно доста е раздуло числеността на състава на комисиите, в множеството от които влизат по 21 депутати.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР