Парламентът поднови обсъждането на първо четене на пет законопроекта за

...
Парламентът поднови обсъждането на първо четене на пет законопроекта за
Коментари Харесай

Разгорещени страсти около Бойко Рашков в НС, опасения от завръщане на милиционерщината

Парламентът възобнови разискването на първо четене на пет законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Два от тях са импортирани от Министерския съвет, а останалите - надлежно от Надежда Йорданова от " Демократична България " и група народни представители, от Костадин Костадинов от " Възраждане " и група народни представители, и от Бойко Рашков от " Продължаваме Промяната " и група народни представители.

Вчера поради липса на кворум депутатите не съумяха да приключат с полемиката по законопроектите и да ги гласоподават.

С измененията, препоръчани от Министерския съвет, се основава механизъм за следствие на основния прокурор. От ГЕРБ-СДС насочиха рецензии към законопроекта на " Продължаваме Промяната ", който планува да се даде опция на проверяващите органи да могат да внасят искане за освидетелстване, за позволение за претършуване и изземване пред първоинстанционния съд, както и да показват за утвърждение от съда на протокола за осъщественото деяние в изискванията на необходимост.

Марин Маринов (ГЕРБ-СДС) означи, че имат политическата воля да бъде признат работещ механизъм за следствие на основния прокурор. По думите му, тематиката за правосъдната промяна е от изключителна значимост за нашето общество, като някои партии дължат своето битие на поддържане на тематиката. Тя би трябвало да бъде затворена и да приключим тази промяна, тъй като българското общество е до последна степен затормозено от нея, счита Маринов.

Относно законопроекта на Бойко Рашков, депутатът от ГЕРБ-СДС разяснява, че вижда в него " завръщане не на полицейщина, а на милиционерщина ". В тази връзка той напомни ареста на водача на опозицията Бойко Борисов предходната година, когато Рашков беше вътрешен министър. Ако същите промени бяха в действие тогава, репресията щеше да е още по-силна, разяснява още Маринов.

Първоначално Бойко Рашков му отговори от място и за нарушение на реда в залата, като съобщи, че по-добре да е комунистически следовател, в сравнение с комунистически пожарникар. За това той получи наказване " неодобрение ". След това от трибуната на Народното събрание някогашният вътрешен министър разяснява, че се употребява една дежурна щампа.

Първо, когато говорите за полицаи и милиционерщина, имайте поради, че засягате вашия сътрудник Младен Маринов, той е приключил милиционерското учебно заведение в Пазарджик, аз не съм, сподели Бойко Рашков. Той уточни, че доста почита всяка една специалност, в това число специалността на хората, които се занимават с пожарогасене. Предпочитам да бъда комунистически следовател, в сравнение с комунистически пожарникар, разяснява Рашков.

Той означи, че доста след началото на демократичните промени Бойко Борисов е останал член на Българска комунистическа партия и е излязъл от Министерство на вътрешните работи.

Младен Маринов взе думата за персонално пояснение. Направихте опит да уязвите мен, само че и огромна част от българските служители на реда, които и сега работят и са приключили това учебно заведение, обърна се той към Рашков. Той означи, че когато се споделя милиционерщина, не става въпрос за образователно заведение, а за способи на работа. Маринов разяснява, че тези способи на работа ги е осъдил българския съд, като е осъдил противозаконния арест на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Тома Биков (ГЕРБ-СДС) попита допустимо ли е в закона, който одобряваме, да се запише текст, който да гласи, че " това, което предлага господин Рашков, би трябвало да се ползва единствено към него след няколко месеца, вероятно към градинаря му ".

 Снимка: БТА

Милен Матеев от " Продължаваме Промяната " изрази задоволство, че ГЕРБ са стигнали до извода, че откакто има рекомендация от 2009 година е извънредно време страната да отговори на тази рекомендация и да откри работещ механизъм за следствие на основния прокурор, респективно на неговите заместници.

Маноил Манев от ГЕРБ напомни, че комунистическият режим е разгласен от Народното събрание за незаконен и в този смисъл " гордостта " на Рашков граничи с закононарушение.

" Сега да забележим Демократична България по какъв начин ще го сложат в листите си при идното обединяването на Политическа партия и Демократична България ", уточни Манев.

Ще обиден ли вашите чекистки промени, господин Рашков, един заможен някогашен министър и градинаря му, едни министри, които взимаха комисионни от газа, които арестуваха водача на опозицията, криптофараони, попита от трибуната и Георг Георгиев от ГЕРБ.

Радостин Василев от Политическа партия се включи ексцентрично в разгорещения спор като сложи на трибуната пластмасови ръчички за Георг Георгиев - намек, че целува ръцете на водача си.

Това разгневи ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов, който предизвести депутатите: " Престанете да внасяте играчки, тъй като аз мога да внеса и други пластмасови атрибути ".

За да смъкна напрежението в залата, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска 20 минути отмора.

По-рано денем народните представители взеха решение да удължат работното си време до цялостното разглеждане на всички девет точки от дневния ред.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР