Парламентът отхвърли законопроекта за изменения в Закона за храните, който

...
Парламентът отхвърли законопроекта за изменения в Закона за храните, който
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП срещу двойния стандарт на храните

Парламентът отхвърли законопроекта за промени в Закона за храните, който беше ориентиран против така наречен " двойни стандарти " при храните.

Вносител на проектозакона е парламентарната група на Българска социалистическа партия. Той беше отритнат с 102 гласа " за ", 23 " срещу " и 81 " въздържал се ".

Проектът предвиждаше да се вкара условието за документ, с който да се удостоверява идентичността на продуктите. Нямаше да се позволява стартирането на пазара на храна, създадена отвън територията на България, без документ, публикуван от формален надзорен орган в страната, където е създадена храната. Той щеше удостоверява, че продуктът е еднакъв на този, който се търгува на нейна територия.

Депутатът от Движение за права и свободи Бюрхан Абазов съобщи от трибуната на Народното събрание, че законопроектът на Българска социалистическа партия е първа крачка в битката против двойния стандарт в храните. " Не е загадка, че храните, които използва българският жител, се разграничават по качества от същата храна, която използват останалите европейски жители. Всичко това беше обект на обширно проучване на МЗХГ. Това слага българския консуматор в една друга категория, а всички в тази зала сме съгласни, че българският консуматор не е втора употреба ", уточни Абазов.

Шефът на земеделската комисия в Народното събрание Десислава Танева разгласи, че ГЕРБ гласоподават срещу препоръчаните промени в Закона за храните, тъй като те не могат да породят юридически резултат, а се вършат за популизъм. " Предложените текстове могат да бъдат обсъждани само след нотификация пред Европейската комисия ", безапелационна е тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР